Isırgan Otu Toprak Altı Ve Toprak Üstü Kısımlarından Isırgan Otu Ekstraktının Eldesi Ve Özelliklerinin İncelenmesi - Karakaş, Sevda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bitkisel ekstraktlar, günümüzde özellikle kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılmakla beraber gıda ve tekstil sektöründe ve tıpta da kullanılmaktadır. Bitkilerin geçmişten günümüze kadar özellikle halk arasında fitoterapik uygulamalarda ve kozmetik amaçlı kullanılması, kimya sektörünün bu uygulamayla da ilgilenmesini sağlamıştır. Bu çalışmada, taze ve kuru ısırgan otu(Urtica dioica) toprak altı ve toprak üstü kısımlarından, ekstraksiyonla farklı çözücüler kullanarak ısırgan otu ekstraktları hazırlanmıştır. Kullanılan ekstraksiyon yöntemleri, katı-sıvı ekstraksiyonu, sıvı-sıvı ekstraksiyonu ve Soxhlet ekstraksiyonu yöntemleri ve çözücüler, etanol, metanol, etil asetat ve hegzandır.Üç farklı ekstraksiyon yöntemiyle ve farklı çözücüler kullanarak ekstraktlar hazırlanmış ve bu ekstraktların yağ asidi ve -sitosterol içerikleri incelenerek kozmetik sektöründe kullanılan ısırgan otu ekstraktı bileşimine en uygun olan ekstrakt hazırlama yöntemi ve çözücüsü belirlenmiştir. Sonuçta ekstraktta elde edilen yağ asitleri ve -sitosterol içerikleri karşılaştırılarak en iyi yöntem olarak Soxhlet ekstraksiyonu, çözücü olarak da hegzan ve etil asetat belirlenmiştir.Endüstride özellikle kozmetik sektöründe kullanılan yağ asitlerinin, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit ve stearik asit olması ve hazırlanmış ısırgan otu ekstraktlarının yaklaşık %0,8 oranında -sitosterol içerdiğinin bilinmesi üzerine, etil asetat ve hegzanla Soxhlet ekstraksiyon yöntemi kullanılarak elde edilen ısırgan otu ekstraktlarının kozmetik sektöründe kullanılabileceği söylenebilir.

Herbal extracts have a widespread use in food and textile industry, in phytotheraphy and especially in cosmetics. The usage of herbal extracts in daily life as phytotheraphycal and cosmetic agents made chemical industry focus on this application. In this study, nettle extracts are prepared with different kinds of solvents like methanol, ethanol, ethyl acetate and hexane by using underground and upperground parts of nettle. The extraction methods used are, solid-liquid extraction, liquid-liquid extraction and soxhlet extractions. The contents of extracts prepared with three different methods and four different solvents are determined and compared with the original extracts used in cosmetics. By this way, the best solvent and method are determined for preparing nettle extracts. At he end of the studies it is found that the best solvents are ethyl acetate and hexane, and the best method is soxhlet extraction. At the end, it can be said that as the fatty oils that are used in cosmetics are linoleic acid, oleic acid, palmitic acid and stearic acid and, the -sitosterol content of original nettle extract is approximately 0.8%, the nettle extracts prepared in this study are usable in cosmetics after microbiological tests.
Preparation And Determination Of Properties Of Nettle Extract From Underground And Upperground Parts Of Nettle
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: Isırgan otu (Urtica dioica); Ekstrakt; Yağ asitleri; Nettle (Urtica dioica); Extract; Fatty oils