Soğutma Sistemlerinde Yağ Dönüşü - Üstündağ, Ertuğrul (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Soğutma sistemlerinde yağ dönüşü probleminin en kritik olduğu yer buharlaştırıcı son bölümleri ve kompresör dönüş hattıdır, çünkü bu kısımlarda sıcaklık ve yağda çözünen akışkan miktarı en düşük seviyelerdedir. Bu kısımlarda yağı kompresöre taşıyan temel etken, gaz haldeki soğutkanın sürükleme hızıdır. Bu çalışmada soğutucu akışkan yerine hava kullanılarak soğutma sistemindeki buharlaştırıcı son kıvrımları ve dönüş hattı benzetim yapılmıştır. Atmosfer basıncında deneyler yapılarak yukarıda bahsedilen yağ dönüşüne etken parametrelerden boru çapı ve farklı yağ debisinin yağ dönüş borusunda kalan yağ miktarına ve boru boyunca basınç düşümüne etkisi göreceli olarak incelenmiştir. Sonuçta, sürtünme katsayısının Reynolds sayına bağlı grafiği elde edilmiştir.

The critical oil return problem exists at the evaporator outlet and suction line, since viscosity of the oil at this point is the greatest in all system. That is because of the lowest temperature and solubility level of the oil in the suction line. At these parts, the main factor that carries oil to the compressor is the superheat gas state of the refrigerant velocity. In this study, the superheat refrigerant gas state is simulated with atmospheric pressure air. The oil that is taken away with the refrigerant is simulated as being given an oil from outside to the simulated suction line. Then, the affect of pipe diameter, and the oil circulation rate on oil hold up and the pressure drop through the horizontal suction line is measured and the friction factor is calculated as a function of Reynold’s number.
Oil Return In Refrigeration Systems
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Keywords: Yağ dönüşü; basınç düşümü; Dönüş hattı; Yağ miktarı; Sürtünme katsayısı; Oil return; Pressure drop; Suction line; Oil holdup; Friction factor