Tek Katlı Uzun Çelik Bir Yapının Karşı Düzlem Hareketine Karşı Dayanımı - Taşdemir, Abdullah Tarık (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
Bu çalışmada, örnek çelik bir endüstri yapısının karşı düzlem hareketi yapan Love dalgası uygulaması ve Türk Deprem Yönetmeliği uygulaması ile hesaplanan depreme karşı dayanımı incelenmiş ve her iki uygulama karşılaştırılmıştır. Deprem yönetmeliği gereğince yapıya önce eşdeğer deprem yöntemi ile hesaplanan deprem kuvveti ile Love dalgalarından meydana gelen kolon yer değiştirmeleri uygulanmıştır. Yapı elemanlarının kesit tesirleri her iki yaklaşıma göre bulunmuş ve bu değerlere dayanarak yapı elemanları boyutlandırılmıştır. Ayrıca, Love dalgalarından meydana gelen kolon yer değiştirmeleri farklı miktarda uygulanmış ve kesit tesirlerinin değişimi araştırılmıştır. Sonuç olarak Love dalgaları etkisi deprem yönetmeliğine nazaran yapıda büyük kesit tesirleri meydana getirmiş ve boyutlandırmada etkili olmuştur. Özellikle uzun yapılarda bu dalgaların etkisi ihmal edilmemelidir.

In this study Love wave earthquake application and Turkish Earthquake Norm applied to a sample steel structure, analized and compared to each other. First, earthquake force evaluated in respect to Turkish Earthquake Norm and applied to the sturcture, then displacements caused by Love waves applied to the structure’s columns.  Frame forces of the stucture are obtained in respect to both earthquake norm and Love wave applications and structure is designed with using these values. Also, different displacement values caused by Love waves applied to the structure and change of frame forces caused by these different displacements obtained. As a result, Love waves deal large amount of forces to frames compared to the earthquake norm and has a impact on design. Love waves should not be ignored especially in longitudinal structures.
Response Of One Floor, Long Steel Structure In Case Of Anti Plane Motion
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Instıtute of Science and Technology, 2014
Keywords: Deprem; Yönetmelik; Love Dalgası; Karşı Düzlem Hareketi; Earthquake; Norm; Love Wave; Anti Plane Motion