Trading Volume Trend As the Investor s Sentiment Indicator in Istanbul Stock Exchange - Taş, Oktay; Akdağ, Özgüç (Dogus Universitesi Dergisi, 2012)
Bu calismada islem hacmi degisimlerinin ilgili hisse senedinin fiyatina etkileri ve hisse senedinin getirisini tahmin etmedeki etkinligi incelenmektedir. Yatirimci duyarliligi belirli bir finansal varliga rasyonel olmayan yatirimcilar tarafindan gosterilen ilginin rasyonel yatirimcilar tarafindan rasyonel yatirimci tarafindan gosterilen ilgiliye oranidir. Baker ve Stein’in da calismalarinda belirttigi gibi bir hisse senedi uzerinde yatirimci duyarliliginin etkinligini gosteren, birim zamandaki islem hacmi degisimini gosteren ve islem hacmi trendi olarak tanimlanan bu degiskendeki artislar ayni zamanda yatirimci duyarliliginin artisini temsil etmektedir.Bu calismada IMKB’deki tum hisse senetlerinin islem hacmi trendi karakteristiklerinin gozlemlenmesi hedeflenmektedir. Sonucta islem hacmi trendine iliskin neredeyse tum beta katsayilari pozitif bulunmustur. Bu islem hacmi trendi ile hisse senedi getirilerindeki dogrusal iliskiyi yansitmaktadir.
Keywords: Yatırımcı Duyarlılığı; Volume Trend; Investor Sentiment; Volume Trend; Behavioral Finance; Hacim Trendi; Yatırımcı duyarlılığı; Hacim Trendi; Davranışsal Finans; Investor Sentiment; Behavioral Finance; Davranışsal Finans