Kil Çekirdekli Kaya Dolgu Barajlarda Jeodezik Yöntemle Deformasyon Ölçmeleri: Atatürk Barajı Örneği - Kalın, Gökhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmada, mühendislik ölçmelerinin çok özel bir uygulaması olan deformasyon ölçmeleri ve analizi hakkında araştırma yapılmış; Atatürk Barajı’nda yapılan Jeodezik olmayan deformasyon ölçmelerinin yanında, özellikle; yürütülmekte olan Jeodezik deformasyon ölçmeleri hakkında bilgi verilmiştir. Baraj emniyeti konusu ülkemizde önemi yeni kavranılan konuların başında gelmektedir. Maliyeti çok yüksek olan barajlarımızın emniyetle işletilebilmesi için hareketlerinin değişik yöntemlerle izlenmesi gerekir. Hem deformasyon kavramı hem de deformasyon analizi konusu kendi içerisinde çeşitlilikler arz etmektedir. Ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın hareketlerinin izlenmesi için hem jeodezik hem de jeodezik olmayan yöntemlerle farklı türde alet ve donanımlar kullanılarak çalışmalar yapılmaktadır. Atatürk Barajı’nda tesis edilen jeodezik deformasyon ağında 1990 yılından bu yana belirli periyotlarla yapılan ölçmeler değerlendirildikten sonra barajda meydana gelen yatay ve düşey deformasyonlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, 2006 yılında yapılan referans periyodu ölçmeleri ile 2009 yılında yapılan yedinci periyot ölçmeleri karşılaştırılarak deformasyon analizi gerçekleştirilmiş olup önemli sayıda noktada anlamlı hareket belirlenmiştir. Atatürk Barajı’nda yürütülen deformasyon izleme çalışmalarının belirli bir program dâhilinde önem sıralamasına göre diğer barajlarımızda da yapılması barajlarımızın emniyeti açısından vazgeçilmez bir husustur.

In this study, a special application of engineering surveys that deformation measurements and analysis were investigated; in addition to non-geodetic deformation measurements in Atatürk dam, especially, information about ongoing geodetic deformation measurements are given. The issue of dam safety understood the importance of the issues is one of the new in our country. Very high costs of the dams in our country, to be on work safety should monitored for determining the deformation with different methods. The concept of deformation and the subject of deformation analysis are both in the diversity of its offerings. Our country’s biggest dam, the Atatürk Dam, to monitor the deformation by geodetic and non-geodetic methods using different types of tools and equipment are carried out. Atatürk Dam geodetic deformation network established since 1990 in the measurements made with a specific period occurred and evaluated in the dam had been studied to determine the vertical and horizontal deformations. This study, conducted in 2006 and 2009 measured in the reference period in the seventh period, comparing the deformation measurements and analysis carried out, considerable number of points have been determined in the significant motion. Atatürk dam deformation monitoring studies conducted within a particular order of importance according to program our other dams are also indispensable to ensure the safety of dams is a concern.
Claycore In Rock Dam Geodetic Deformation Measurements: Atatürk Dam Case Study
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Baraj emniyeti; Deformasyon ölçmeleri; Deformasyon analizi; Atatürk Barajı; Dam safety; Deformation measurements; Deformation analysis; Atatürk Dam