Betonarme Yapıların Onarımı, Güçlendirilmesi Ve Lifle Güçlendirilmiş Polimerler - Keskin, Elbruz (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada öncelikle betonarme yapılarda depremden dolayı oluşan hasar çeşitleri anlatılmıştır. Hasarlı yapıların yıkılarak tekrar yapılması çok maliyetli olacağı için bu yapılar mümkünse onarılmalı, ileride hasar görebilecek durumda olan yapılar ise güçlendirilmelidir. Onarım ve güçlendirme, yapının özelliklerine göre farklı yöntemlerle ve malzemelerle yapılabilir. Onarım ve güçlendirme malzemelerinden biri olan ve hem dünyada hem de ülkemizde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan, Lifle güçlendirilmiş polimerlerin (FRP) içyapısı, mekanik ve fiziksel özellikleri, çeşitleri, uygulanış şekilleri ve diğer sistemlerden ayrılan özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. FRP’ler düşük yoğunlukludur ve hızlı uygulanabilirler. Ayrıca paslanmazlar ve lif yönünde çok büyük dayanım gösterirler. Lif yönüne dik yönde oldukça zayıf dayanım gösterirler. FRP’lerde oluşan kırılma şekilleri açıklanarak bunlar arasında görülmesi en az istenen kesme kırılması ile ilgili deney incelenmiştir. Böylece FRP ile güçlendirilmiş sisteme etkiyen uygulama yöntemleri karşılaştırılmıştır.

In this study, firstly the types of eathquake damages that effects the reinforced concrete buildings are explained. Demolishing and rebuilding these damaged buildings are very high costed. For this reason damaged buildings, if possible, should be repaired and the buildings which have risks for the future should be strengthened. Repairing and strengtheninig can be done by various ways and materials. As a new repairing and strengthening material, FRP ,which has an increasing usage in world and in our country, is explained. The types of FRP’s, mechanical and physical properties and the difference between other systems are pointed. FRP has low density and can be easily applied. In addition to this, it is noncorrosive and it has high stability on the fiber direction. It has a few stability on the vertical direction of fibers. Failure modes of FRP systems are explained and a test about shear failure is examined. By this examination, applying methods are compared in the systems strengthened with FRP.
Repairing And Strengthening Of Reinforced Concrete Buildings And Fibre Reinforced Polymers
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Keywords: Onarım; Güçlendirme; Kompozit; Polimer; LGP; Repairing; Strengthening; Composite; Polymer; FRP