İlköğretim Okullarında Açık Alan Performansının Değerlendirilmesi Ve Okul Oyun Alanları İçin Tasarım Kriterleri - Zengin, Feyza (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, mevcut oyun alanlarının yetersizliği, çocukların oyun ve oyun alanı ihtiyacı ve buna çözüm olarak da okul bahçelerinin, oyun alanı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, genel olarak, çocuk-oyun ilişkisi, çocuk oyun alanlarının türleri, bazı yabancı ülkelerdeki ilköğretim sistemleri, Türkiye’de ilköğretimin gelişimi ve günümüzde Türk milli eğitim sisteminin yapısı anlatılmaktadır. İstanbul kentinde farklı gelir gruplarına ait üç semtte yapılan anket çalışması ile, farklı sosyal gruplarda yaşayan çocukların, kent ortamındaki oyun alanı ve okul bahçesi kullanımları belirlenmiştir. Anket sonuçlarına göre çocukların oyun alanı ihtiyacı tespit edilmiş ve okul bahçelerinin okul dışı zamanlarda kullanılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, ilköğretim tesislerine ait açık alanların düzenlenmesi ile ilgili tasarım kriterleri belirlenmiş ve araştırma alanı kapsamındaki dokuz ilköğretim okuluna ait vaziyet planları üzerinde yapılan çalışma ise ekte sunulmuştur

In this study, the insufficiency of existing playgrounds and children’s play needs were described, and as a solution, the usage possibility of schoolyards as playgrounds was researched. The relation between child and play, playground types, primary education systems of some foreign countries, development of primary education in Turkey and the general features of present Turkish education system was described. Children’s from different social groups’ usage differentiations of playgrounds and schoolyards in urban environment were determined with the questionnaire, which was made in three different neighbourhoods in Istanbul. The results of questionnaire indicate children need more playgrounds and they don’t use schoolyards after school-time. As a result, design principles, which could be applied in design of schoolyards, were determined and some design proposals on the site plans of primary schools, was shown.
Evaluation Of Primary Schools’ Open Space Performance And Design Principles For Schoolyards
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: Açık alanlar; İlköğretim; Oyun Alanları; Open spaces; Primary Education; Playgrounds