Güncel Cami Yapılaşmasının Kullanıcıları Açısından Biçimsel Ve İşlevsel Değerlendirilmesi - Tüfekçioğlu, Ahmet Enis (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada amaçlanan, göç sonucu değişen yapı üretme süreçlerinin güncel cami uygulamalarına etkisinin araştırılması, bozulmaların ortaya konması ve cami kullanıcıları açısından biçimsel ve işlevsel değerlendirilmesidir. Cami yapısı ilk örneklerinden günümüze incelenmiştir ve günümüzde yapılmış modern camilerinin örnekleri ortaya konmuştur. Cami yapım sürecinde etkili olan göç ve plansız kentleşmenin gelişimi anlatılmıştır. Günümüzde yapılmış camilerdeki mimari bozulmalar ve nedenleri, örneklerle gösterilmiştir. Camilerin yapım süreçlerinde aktif rol oynayan kullanıcıların bakış açısını ortaya koymak için Bayrampaşa ilçesinde yapılan anket sonuçları değerlendirilmiş ve grafiklerle sunulmuştur.

The aim in this work is to study the affects of mosque construction processes, changed with the migration, in the actual mosque application, to expose corruptions and to evaluate by the users in formal and functional way. With the search of evolution of the mosque building from the first samples to recent ones, construction technologies and typological data is given. Furthermore, with the contemporary mosque samples are given. The evolution of the mosque construction process that affected by migration and corrupted urbanization is explained. The architectural corruption in the actual mosques and reasons are shown with the samples. The results and the graphics of the questionnaire, which made in Bayrampaşa to figure out the viewpoint of the users whom take a part in construction process, are presented.
Formal And Functional Evaluation Of The Actual Mosque Building By The Side Of Users
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: Göç; Kentleşme; Cami Yapım Süreci; Migration; Urbanization; Mosque Construction Process