Mody'nin Moleküler Patogenezinde Mirna Analizi - Baltacı, Oğuzhan Fatih (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Maturity onset diabetes of the young (MODY) beta hücresi fonksiyon bozukluğunun olduğu diyabetin spesifik nedenlerle gelişen monogenik alt tiplerindendir. Otozomal dominant kalıtım gösteren, hasta aile bireylerinden en az bir tanesine 25 yaş öncesi tanı konulduğu, insüline bağlı olmayan diyabet tipidir. Bu çalışmada MODY'nin ortaya çıkmasından sorumlu olan genlerden HNF1A'nın ilişkili olduğu mikroRNAlar tespit edilmiş, bu mikroRNAlar MODY patogeneziyle ilişkilendirilmiştir.

Maturity onset diabetes of the young (MODY) is a monogenic form of Diabetes mellitus (DM) characterized with abnormal beta cell function, autosomal dominant inheritance, hyperglycemia, lack of auto-immunity in non-obese young patients. The prevalence of MODY changes with the population, but MODY3 associated with HNF1A gene mutations is the most common form of MODY. The main purpose of the study was to discover miRNAs that might be involved in the molecular pathogenesis of MODY by discovering the specific miRNAs that are regulated by HNF1A transcription factor.
Mirna Analysis In Molecular Pathogenesis Of Mody
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2015
Keywords: MODY; miRNA; HNF1A; Diyabet; MODY; miRNA; HNF1A; Diabetes