Çift Kabuk Cephe Sistemlerinde Isıl Konforun Değerlendirilmesi - Örkmez, Ayşe Selin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada, bileşen farklılaşmasına dayalı olarak geliştirilen çift kabuk cephe sistemlerinin doğal havalandırmalı iç mekan ısıl konforuna etkisinin iki aşamalı benzetim metoduyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak, öncelikle çift kabuk cephe sistemlerinin tercih edildiği binalar analiz edilmiş ve sıklıkla kullanılan çift kabuk cephe sistem bileşenleri belirlenerek seçenekler oluşturulmuştur. Seçeneklerde kabuk tipi, boşluk genişliği, cam tipi, camlama sistemi ve güneş kontrol bileşeninin kullanımının farklılaşmasına gidilerek çift kabuk cephe sistem bileşenlerinin etkilerinin yanı sıra, tek ve çift kabuk cephe sistemlerinin de ısıl konfor açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sonrasında standartlar ve ısıl konfor modelleri ışığında doğal havalandırmalı iç mekanlarda ısıl konfor düzeyinin tayininde kullanılacak parametreler; operatif sıcaklık, PMV - PPD indisleri ile iç yüzey ve iç ortam sıcaklıkları farkının kontrolü olarak belirlenmiştir. Bileşen farklılaşmasına dayalı üretilen çift kabuk cephe sistem seçeneklerinin tabi tutulduğu iki aşamalı benzetim sürecinin sonunda, İstanbul’da yer aldığı düşünülen ofis binaları için yaz koşullarında ve doğal havalandırma durumunda alınan sonuçlar, iç mekan ısıl konfor analizi değerlendirmelerinde kullanılmıştır.

In this study it is aimed to evaluate the effects of the components of double skin façade systems on the indoor thermal comfort conditions. It is also aimed to examine the advantages of double skin façade systems by comparing the effects of double and single façade systems on indoor thermal comfort levels. For these aims, the components of double skin façade system alternatives are specified due to the examination process of existing office building with double skin façade system around the world by the help of literature. The scope of the study consists of the single and double skin façade systems with differentiated glass types, glazing systems, cavity depths and sun control system. Then, the indoor thermal comfort criteria are determined as operative temperature, PMV – PPD indices and the differentiation between internal surface and ambient air temperatures in relation with thermal comfort standards and models. The evaluations are made for summer conditions with maximum outside temperature for an office space located in Istanbul.
Evaluating The Effect Of Double Skin Facade Systems On Indoor Thermal Comfort Conditions
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: çift kabuk cepheler; ısıl konfor; Fluent; benzetim; double skin façades; thermal comfort; Fluent; simulation