Bitümlü Malzemeler Ve Karışım Şartnamelerinin Karşılaştırlması - Altaş, Ö. Yiğitkan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, bitümlü bağlayıcıların kimyasal ve fiziksel özellikleri, Superpave bitümlü bağlayıcı şartnamesi ve deneyleri, Superpave bitümlü bağlayıcı şartnamesinin üstyapı performansına etkisi, Superpave bitümlü bağlayıcı şartnamesine göre bitümlü bağlayıcı seçimi, geleneksel bitümlü bağlayıcı şartnameleri ve deneyleri, bitümlü karışım davranışları, Superpave karışım tasarımı yöntemi ve deneyleri, Superpave performans analizi ve deneyleri, Marshall karışım tasarımı yöntemi ve deneyleri incelenmiştir. Superpave sistemi ve geleneksel şartnameler karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonunda, üstyapı kaplamalarında görülen kalıcı deformasyon, yorulma çatlağı ve düşük sıcaklık çatlakları gibi bozulmalara karşı kaplamanın performansını, Superpave şartnamelerinin geleneksel şartnamelerden daha başarılı temsil ettiği ve kaplama performansını daha iyi belirlediği sonucuna varılmıştır. Fakat, Superpave şartnamesinin uygulanabilmesi için gereken ekipman ve yetişmiş personel oldukça yüksek maliyet gerektirmektedir. Buna karşılık, Superpave ile yapılan kaplamanın tasarım ömrü boyunca beklenen performansı vermesi ve bakım maliyetlerinin düşük olması ekonomik yönden bir kazanç sağlamaktadır.

In this study, chemical and physical properties of bituminous binders, Superpave asphalt binder specification and tests, effect of Superpave asphalt binder on pavement performance, Supepave asphalt binder selection, traditional bituminous binder specifications and tests, bituinous mixture behavior, Superpave mixture design and tests, Superpave performance analysis and tests, Marshall mixture design method and tests are analyzed. Superpave system and the traditional specifications are compared. As a result, Superpave specifications are more adequate in avoiding pavement distresses such as permanent deformation, fatigue cracking and low temperature cracking than tarditional specifications. But, cost of equipment and personnel needed for Superpave system is extremely high. Nevertheless, pavements designed by Superpave give the expected performance for their service life and need low maintenance costs. On this occasion, Superpave can be rather economical.
Comparison Of Specifications Of Bituinous Materials And Mixtures
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Keywords: Superpave; Geleneksel Şartnameler; Bitümlü Bağlayıcı Şartnameleri; Karışım Tasarımı Yöntemleri; Karşılaştırma; Superpave; Traditional Specifications; Bituminous Binder Specifications; Mixture Design Methods; Comparison