Merkezi Çaprazlı Çelik Çerçeve Sistemlerin Dbybh 2007 Yönetmeliğine Göre Tasarımı - Tunçel, Umut (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada, merkezi çaprazlı çerçeve sistemler tanımlanmış, bu çerçeve sistemlerin AISC (American Institute of Steel Construction) ve DBYBHY’e (Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik) göre süneklik düzeyini belirleyen tasarım kurallarından bahsedilmiş ve DBYBHY’deki tasarım kurallarına bağlı olarak örnek bir yapının süneklik düzeyi yüksek ve normal olarak boyutlandırılması yapılmıştır. Altı bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümü merkezi çaprazlı çerçeve sistemlere genel bir bakış ve tezin sunulmasında izlenecek yolu kapsar. İkinci bölümde; merkezi çaprazlı çerçevelerin tanımları, şekilleri, çevrimsel yükleme altındaki davranışları ve süneklik düzeyleri tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde; AISC’ye (American Institute of Steel Construction – 2005) göre merkezi çaprazlı çerçevelerin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları verilmiştir. Dördüncü bölümde; DBYBHY’e (Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik – 2007) göre merkezi çaprazlı çerçevelerin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları verilmiştir. Beşinci bölümde; beş katlı örnek bir yapının tasarımı, süneklik düzeyi yüksek ve normal olarak yapılmıştır. Yapısal analiz SAP 2000 bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Son bölümde; çalışmanın ana özellikleri ve sayısal incelemeden elde edilen sonuçlar açıklanmıştır.

In this study, which is presented as a Master of Science Thesis, cocentrically braced steel frames are defined, design rules for determining the ductility level of cocentrically braced steel frame structures are given with regard to AISC (American Institute of Steel Construction) – seismic provisions for structural steel buildings and DBYBHY (Specification for Structures to be Built in Eartquake Region) and The design of specially and ordinary concentrically braced frames for a sample building are examined by the rules of DBYBHY. The first chapter of the study, which is composed of six chapters, cover a general knowledge about concentrically braced steel frames. In the second chapter, concentrically braced steel frames are defined and bracing types, cyclic behaviours and ductility levels are described. In the third chapter, design rules for determining the ductility level of concentrically braced steel frames are given for AISC 2005. In the fourth chapter, design rules for determining the ductility level of concentrically braced steel frames are given for DBYBHY 2007. In the fifth chapter, a sample steel building with 5 stories are designed with concentrically braced steel frames. The structural analysis of the building is performed by using SAP 2000 computer program. In the last chapter, the main characteristic of the study and evaluation of the numerical result are presented.
The Design Rules Of D.B.Y.B.H.Y 2007 About Concentrically Braced Steel Frames
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Keywords: Merkezi çaprazlı perdeler; Çapraz elemanlar; Concentrically Braced Steel Frames; Braces