Akıllı Binalar Ve Alt Sistemlerinin Değerlendirilmesi İçin Bir Model - Oflaz, Kurtuluş (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada birinci bölümde çalışma konusuna bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde ise sürdürülebilirlik ve ekoloji kavramlarının mimari tasarıma etkileri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, akıllı binaların tanımı yapılıp, akıllı binaların tarihi ve çalışma organizasyonların akıllı binalara etkileri irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, akıllı binalarda kullanılan teknolojiler ve alt sistemler üzerine yoğunlaşılmıştır. Beşinci bölümde, mimaride sürekli tartışılan bina akıllılık düzeyinin belirlenmesi amacıyla ortaya atılan metodolojilerden bazıları incelenmiş olup, akıllı bir binanın nasıl oluşturulabileceği konusunda öneriler sunulmaktadır. Altıncı bölümün içeriği, akıllı bina sistemlerinin mimari planlamaya etkileri ve akıllı bina uygulama örneklerinin irdelenmesidir. Bunlara ek olarak altıncı bölümde akıllı binaların ve alt sistemlerinin değerlendirilmesine yönelik bir modelde ortaya konmuştur. Yedinci bölümde ise, bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ve akıllı binaların geleceği tartışılmakta, gelecekte mimarın rolüne yönelik tahminlerde bulunulmaktadır.

In the first part of the study, an introduction is made to the study. In the second part of it, effects of ecology and sustainability in architecture are argued. In the third part the definition of intelligent buildings occured in terms of ecology and sustainability is made and their history and effects on business organisation. In the fourth part, technologies used in intelligent buildings are examined. In the fifth part, level of intelligence in buildings, some of methods to determine level of intelligence are examined and made suggestions on how an intelligent building should be. Content of the sixth part is effects of intelligent building subsystems on architectural design and some examples of it. In addition to this, an evaluation model is introduced for intelligent building subsystems. In the seventh part, subjects being as a result of this study and the future of intelligent building is argued and predictions to architects role in future are made.
An Evaluation Model Suggestion On Intelligent Buildings And Their Subsystems
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Keywords: Ekoloji; Sürdürülebilirlik; Akıllı Binalar; Ecology; Sustainability; Intelligent Buildings