Pentaeritritol Monoasetallerinin Yükseltgenme Reaksiyonlarının İncelenmesi - Onuş, Günay (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
İlaç aktif madde sentezinde ve polimer kimyasında çoklu başlatıcı olark önemli bir yer tutan dimetilol dikarbonil bileşikleri sentezi,farmosatik,phytofarmosotik, esans ve vernik gibi endüstrilerde de oldukça yaygın uygulama alanları bulduğundan büyük önem taşımaktadır.Literatürde yapılan incelemeler sonucunda dimetilol dikarbonil bileşikleri sentezinin çok basamaklı sentezler sonunda gerçekleştiğive bu reaksiyon proseslerinin uygulamada üretilmelerinde zorluklarla karşılaşıldığı görülmektedir. Yukarıda belirtilen nedenlerle dimetilol dikarbonil bileşiklerinden olan 2,2-Bis-hidroksi-malonaldehit ve 2,2-Bis-hidroksimetil-malonik asit bileşikleri ilk kez ve direkt ılımlı ve normal yükseltgenme metodları ile elde edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, pentaeritritol ün monoasetallerinin Pridinyum dikromat, Swern Yükseltgenmesi, Tempo/NaOCl reaktifleri ve Oppenauer Yükseltgenmesi ile yükseltgenmeleri gerçekleştirilecektir.

Synthesis of dimethilol dicarbonil compounds has great importance that is used in pharmaceuticaly active compounds and polimer chemistry as multiple initiator and they also find widespread aplications in pharmaceutical,phytopharmaceutical, fragnance and lacquer industry.Examination of literature reveal that synthesis of dimethilol dicarbonyl compounds have multiple-step synthesis and have seen that they have diffuculty in application of reaction processes. For that reason, the dimethilol dicarbonyl compounds 2,2-Bis-hydroxymethyl-malonaldehyde and 2,2-Bis-hydroxymethyl-malonic acid have tried to be synthesized in mild conditions and oxidated by well-known oxidation methods for the first time. In this study, monoacetals of pentaeritritol were oxidated by Pridinium dichromate, Swern Oxidation, Tempo/NaOCl reactives and Oppenauer Oxidation.
Investigation The Oxidation Reaction Of Pentaeritritol Monoacetals
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Keywords: Pentaeritritol; Yükseltgenme; PDC; TEMPO; Pentaeritritol; Oxidation; PDC; TEMPO