Üç Farklı Radyoizotop Ve Fantom Kullanılarak Jinekolojik Brakiterapi Değerlendirmesi - Ustaoğlu, Dilek (Enerji Enstitüsü, 2003)
Brakiterapi, radyoterapide tedavi amacıyla yaygın kullanılan bir yöntemdir. Brakiterapi'de çalışılan obje insandır ve insan üzerinde deney yapmanın zorluğu sebebiyle çoğu kez insan uyumlu bir malzeme ile çalışma tercih edilmiştir. Bu amaçla bu çalışmada organik ve insana göre daha az yoğun olan benzin içeren bir fantom tercih edilmiştir. Fantomun simule ettiği bölge ise kadın genital bölgesi çerçevesindedir. Brakiterapi amacıyla sıklıkla kullanılmakta olan üç radyoizotop olan Co-60, Cs-137 ve ir- 192 ile deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, deneysel çalışmalar beş farklı geometride üç radyoizotopla yapılmış olmaktadır. Deneylerin sonuçları tablolar ve grafiklerle verilmiş ve ulaşılan sonuçların beklenti doğrultusunda olduğu ve kendi aralarında da uyumluluk gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca, ulaşılan bu sonuçların literatür ile de uygunluğu belirlenebilmiştir. Bu bağlamda, bu Yüksek Lisans Tez çalışması ile, radyoterapide sıklıkla uygulanan brakiterapinin jinekolojik uygulamasına ilişkin hayata geçirilebilir bir değerlendirmesi yapılabilmiştir.

Brachytherapy is widely used in radiotherapy treatment. The working object in brachytherapy is human being itself, however, due to difficulties in experimenting on human beings, human-like material was preferred to be used in the experiment. For this purpose, an organic phantom with gasoline, which is less intense than human, is used in the experiments. The area that is simulated by the phantom is the genital region of a woman. The three radioisotopes, Co-60, Cs-137 and Ir-192, which are used frequently in brachytherapy, were utilized in the experiments. The experiments were carried out in five different geometries with three radioisotopes and were aimed to concentrate the maximum exposure in a particular area. The outcome of the experiments were presented in tables and graphics, indicating in conclusion that results came out in line with expectations of the academic literature that was researched. This MSc thesis makes a gynecological evaluation of the brachytherapy widely used in radiotherapy treatment.
Evaluation Of Gynecological Brachytherapy By Using Three Different Radioisotopes And Phantom
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Energy Institute, 2003
Keywords: Fantom; jinekolojik brakiterapi; Phantom; Gynecological brachytherapy