Olap Teknolojileri Ve İş Zekasını Arttırmada Olap Teknolojilerinin Kullanımı - Aslan, Özgül (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Online Analytical Processing(OLAP) yazılım teknolojisinin bir kategorisidir. Kullanıcıların anlayabileceği şekilde gerçek kurumsal boyutluluğu etkileyen ham veriden dönüştürülerek elde edilen stratejik bilginin çok boyutlu görüntülerine hızlı, tutarlı ve interaktif erişim sağlayarak analistlere, yöneticilere yeni kavrayışlar kazandırmaktadır. OLAP işlevselliği konsolide edilmiş kurumsal verinin çok boyutlu analizi ile karakterize edilir. OLAP araçlarının odak noktası bilginin temelini oluşturan çok boyutlu analizdir. Bu amacı başarmak için OLAP araçları veri depolama ve veri sunumu için çok boyutlu modeller kullanır. Veri çok boyutlu bir uzayda birkaç boyut içeren küpler içersinde düzenlenir. Tipik OLAP işlemleri veriyi konsolide etme, zaman periyodunda trend analizi, özet seviyeden detay seviyeye geçme, küpün belli bir parçasını seçme ve ekranda verinin çok boyutlu görüntüsünü döndürmeyi içerir

Online Analytical Processing (OLAP) is a category of software technology that enables analysts, managers and executives to gain insight into data through fast, consistent, interactive access to a wide variety of possible views of information that has been transformed from raw data to reflect the real dimensionality of the enterprise as understood by the user. OLAP functionality is characterized by dynamic multidimensional analysis of consolidated enterprise data. Typical OLAP operations include the aggregation or de-aggregation of information (roll up and drill-down) along a dimension, the selection of specific parts of a cube and the reorientation of the multidimensional view of the data on the screen (pivoting).
Olap Technology And Use Of Olap Technology To Improve Business Intelligence
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: OLAP; İş Zekası; OLAP; Business Intelligence