Çok katlı bir yapının betonarme ve kompozit çözümlerinin yapı maliyeti ve ağırlığı yönünden karşılaştırılması - İmık, Fikret (Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)
Bu tez çalışmasında, çok katlı bir yapının betonarme ve kompozit çözümleri, maliyet ve ağırlık bakımından karşılaştırılmıştır. Yapı, Alarm Binası olarak adlandırılmıştır. Yapı altı katlı olup bir katında yirmiüç adet kolon bulunmaktadır. Yapının x yönünde onbir y yönünde ise sekiz aksı bulunmaktadır. Yapı, ikinci derecede deprem bölgesindedir. Yapı zemin sınıfı Z3 tür. Yapıda kullanılan beton, B.S.20, kullanılan çelikler ise, B.Ç.1H, NPU ve kutu profildir. Betonarme sistemin hesaplanmasında düşey yükler T.S. 500 'de öngörülen yük kombinezomlarma uyulmuştur. Yalnız düşey yükler için ; Fd=1.4G+1.6Q ve Fd = G+ 1.2Q+1.2T (!) Kombinezonu ile hesap yükü belirlenecektir. Burada G sabit yük olan özağırhktan, Q hareketli yükten ve T farklı oturma sıcaklık değişimi ve büzülme gibi şekil değiştirmeler nedeni ile oluşan yük etkisini göstermektedir. Rüzgar yükünün söz konusu olduğu durumlarda ; Fd = G+1.3Q+1.3W ve Fd = 0.9G+1.3W (2) Yük kombinezondan ortaya çıkar. Burada W rüzgar etkisini göstermektedir. İkinci formül ise, sabit yükün rüzgarın etkisini azalttığı durumlarda gözönüne alınacaktır. Deprem etkileri mevcutsa ek yük kombinezonları; Fd = G + Q + E ve Fd = 0.9G+1.3W (3) Olarak öngörülmüştür. Burada E deprem etkisini göstermektedir. Kompozit yapımn hesaplanmasında ise T.S. 4561 de ki yük katsayılarına bağlı kalınmıştır. Fd = 1.7 ( Ölü Yükler + Hareketli Yükler ) veya Fd = 1.5 (Ölü Yükler + Hareketli Yükler + Rüzgar veya Deprem Etkisi ) (4) Tezde birinci bölüm, giriş bölümü olup ikinci bölümde ise yüklerle ilgili bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde betonarme yapı hesaplan gösterilmiştir. Dördüncü bölümde kompozit yapı hesaplan gösterilmiştir. Beşinci bölümde ise, betonarme ve kompozit çözümlere ait, temel, döşeme, kiriş ve kolonlann metrajlan ve kesifi gösterilmiş, maliyet ve ağırlık bakımından sonuçlann karşılaştırması yapılmıştır. Maliyet yönünden yapılan inceleme betonarme yapı, kompozit yapıya göre %10 daha ekonomik olduğu görülmüştür. Ağırlık yönünden yapılan incelemede ise kompozit yapımn %38 daha hafif olduğu ortaya çıkmıştır.

In this study, prepared as a thesis, the concrete and composite solution of a multistorey building are compared from cost and weight. The structure's name is Alarm. It has got six storeys and one storey has got twenty three columns. The sistem consists of eleven spanned rigit frame in x axis and it consists of eight spanned rigit frame in y axis. The structure is constructed in a second degree earthquake zone. The soil of the structure consists of hard clay. Concrete B.S.20, steel BÇIIL NPU and box profile are used as construction materials While using concrete computation method, vertical loads are multiplied by 1.4 and 1.6 coefficents according to T.S. 500. Only for vertical loads; Fd=1.4G+1.6Q and Fd = G+ 1.2Q+1.2T (1) G : Vertical dead loads Q : Vertical live loads T : The Change of the Tempructure And a Wind loads ; Fd = G+1.3Q+1.3W and Fd = 0.9G+1.3W (2) W : Wind loads And a Earthquake loads ; Fd = G + Q + E and Fd = 0.9G+1.3W (3) E : Earthquake loads While using plastic computation method, vertical loads are multiplied by 1.7 coefficent according to T.S. 4561 Fd = 1.7 ( Vertical dead loads + Vertical live loads) Fd =1.5(Vertical dead loads+ Vertical live loads+Wind or Earthquake loads) (4) Xll Preface was written in the first chapter, loads were indicated in the second chapter, concrete calculations were indicated in the third chapter and in the fourth chapter composite calculations were indicated. In the fifth chapter material quantity and its cost and weight are calculated and comparison in between both solution. As a result of comparison it was seem that the composite system is % 10 expensive than concrete solution. However, in spite of the bearing system have the same construction height, the composite bearing system is %38 lighter than concrete system.
The Comparision of multistorey building with concrete and composite solutions
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Betonarme; Kompozitler; Çok katlı binalar; İnşaat maliyetleri; Reinforced concrete; Composites; Multistorey buildings; Construction costs