Yatay Yüklü Tek Ve Grup Kazıklarının Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Üç Boyutlu Nonlineer Analizi - Boran, Erkan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, yatay yüklü tek ve grup kazıklarının sonlu elemanlar yöntemiyle nonlineer analizleri yapılmıştır. İki grup analiz yapılmıştır. Birincisinde, model deneyi ve sonlu elemanlar programıyla yapılan bir çalışma Lusas ile analizleri yapılarak sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu analizlerde hem tek kazık hem de 3x3’lük kazık grubu modellenmiştir. Sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu gözlenmiştir. İkinci grup analizlerde farklı kazık başlığı çevre ortamı, kazık çapı ve kazık boyu kullanılarak, tek ve 2x2’lik grup kazıklarının davranışı incelenmiştir. Problemin gerçekçi modelinin kurulabilmesi için elasto-plastik zemin davranışı ve kazık-zemin-kazı etkileşimi göz önüne alınmıştır. Ara yüzey elemanları kullanılarak kazık zemin ara yüzeyinde kaymalar tariflenmiştir. Kazık ve başlık arkasında ara bağlantı elemanları kullanılarak zemin elemanlarında çekme gerilmesinin oluşması engellenmiştir. Sonuçları literatürdeki çalışmalarla karşılaştırdığımızda sonlu elemanlar yöntemi ile önerilen yöntemler arasında iyi bir ilişki olduğu gözlenmiştir.

In this study, nonlinear analysis of laterally loaded single and group piles are analyzed. Two group of analyses are done. In the first, a study which model tests and finite element program results are present, is analyzed with Lusas and results are compared. In these analyses, both single pile and pile group that contains nine pile, is modelled. A good correlation between model test and the analyses is seen. In the second group of analyses, the behaviour of both single pile and pile group that contain four pile, is examined by using different pile cap surroundings, pile diameter and pile length. Elasto-plastic soil behaviour and pile-soil-pile interaction which represents a realistic model to simulate the problem, is considered in the Lusas analyses. By using interface elements slippage is described on the pile-soil interface. Joints elements are used behind the pile and cap to prevent the tension stresses in the soil. The comparison of the results with the examples given in the literature is in a good agreement.
Three Dimensional Non-linear Analysis Of Laterally Loaded Single And Group Piles With The Finite Element Method
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: Yatay yüklü kazıklar; Sonlu elemanlar; Laterally loaded piles; Finite Element