Türkı̇ye ev mobı̇lya sektöründe faalı̇yet gösteren mobı̇lya ve aksesuar üretı̇cı̇sı̇ fı̇rmaların yenı̇ ürün gelı̇ştı̇rme süreçlerı̇ndekı̇ ı̇lı̇şkı̇lerı̇nı̇n araştırılması - Tatlisu, Enver; Er, Özlem (Mugla Journal of Science and Technology, 2016)
Çalışmakapsamında Türkiye ev mobilya endüstrisinde faaliyet gösteren mobilya veaksesuar üreticilerinin yeni ürün geliştirme süreçleri içerisindeki ilişkileriincelenecektir. Otomotiv, tekstil ve tüketici elektroniği gibi çeşitlisektörlerde üretici-tedarikçi ilişkileri üzerine zengin bir bilgi birikimiolmasına rağmen, mobilya endüstrisi bu alanda çokça araştırılmamış, dahasıihmal edilmiş bir alan olarak göze çarpmaktadır. Yeni ürün geliştirme süreçlerindeüretici-tedarikçi ilişkilerinin önemi, özellikle çok parçalı ürünlerden oluşansektörlerde yaygın olarak kabul görmektedir. Ürün karmaşıklığının artması,verimlilik ve uzmanlaşmaya olan yüksek ihtiyaç, tedarikçilerin talebe yönelikve anlamlı ürünler sunabilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye evmobilya endüstrisinde faaliyet gösteren mobilya ve aksesuar üreticisifirmaların arasındaki ilişkiye dair yapılan bir çalışmanın kısmi sonuçlarıortaya konacaktır.  Çalışma, her iki tarafın endüstrideki temsilcileriyleyapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler sonucu elde edilmiş verileredayandırılacaktır. Çalışma, bir mobilya ürünü ve bu üründe kullanılanparçaların tasarlanma ve üretilme aşamalarında taraflar arasındaki iletişim veişbirliği kanallarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Bildirideyarı-yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilen veriler ortaya konulacakve değerlendirilecektir.

This paper will investigate the relationship between furniture manufacturers and furniture accessory producers for new product development (NPD) in Turkish home furniture industry. A rich body of knowledge exists on supplier integration in NPD process in various industries such as automotive, textiles and consumer electronics whereas little is known on the subject in furniture industry. The importance of supplier integration in NPD processes especially in products consisting of multiple components is widely accepted. With the increase in the complexity of products and high requirement of efficiency and specialization, management of a network of suppliers to introduce meaningful products into the market has become crucial. This paper will represent partial findings of a study into the relationship between furniture manufacturers and furniture accessory producers in Turkish home furniture industry. The paper will depend on the data received through semi structured interviews with the representatives of both parties. The study aims to find out the channels of communication and collaboration between the companies designing whole sets of furniture and suppliers of components for these sets. The paper will discuss the findings of the semi structured interviews so far.
Keywords: Engineering; Mühendislik; Türkiye ev mobilya endüstrisi; yeni ürün geliştirme; parça üreticileri; tedarikçi katılımı; Turkish furniture industry; new product development; component producers; supplier integration