Küçük Boyutlu Kömürlerin Susuzlandırılmasında Titreşim Mekanizması Ve Reaktif İlavesinin Etkisinin İncelenmesi - Burat, Fırat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu araştırma kapsamında, küçük boyutlu kömür içeren pülplerdeki kömürün susuzlandırmasının incelenmesi amacıyla, dik mekanik titreşim ve yüzey aktif reaktiflerin ilavesi ile titreşimli elek mekanizması kullanılarak deneyler yapılmış olup, titreşimli eleğin parametrelerinin (eğim, frekans, besleme hızı ve elek açıklığı), reaktif ilavesinin ve dik mekanik titreşim uygulamalarının etkisi incelenmiş, optimum susuzlandırma koşulları tespit edilmiştir. Titreşimli eleğin optimum eğim, frekans, besleme hızı ve elek açıklığı parametrelerinin tesbiti amacıyla yapılan deneyler sonucunda, en uygun parametrelere elek eğiminin 3.5o, frekans değerinin 800 titreşim/dak., besleme hızının 7 lt/dak. ve elek açıklığının 0.5 mm olduğu durumlarda ulaşılmıştır. Bu parametreler sabit tutularak, ilave edilen dik titreşim mekanizmasının kullanıldığı durumlarda nem oranı daha da düşürülmüştür. Reaktif ilavesinin araştırılması amacıyla yapılan deneylerde en iyi sonuç, 5 dakika karıştırma süresinde, malzemenin doğal pH’ı olan 7.25 değerinde ve 5 g/ton oranında CTAB kullanarak elde edilmiştir. Titreşimli elek, dik mekanik titreşim ve reaktif ile susuzlandırmada bulunan en uygun parametreler sabit tutularak, eşik sistemi ile yapılan eleme yüzey alanının arttırıldığı susuzlandırma deneylerinde ise bu araştırma kapsamında bulunan en düşük nem değeri olan %38.7’ye ulaşılmıştır. Sonuç olarak, %95 yakınsaklıkla geliştirilen modeller yardımıyla, elde edilen sonuçların gerçek bir tesiste susuzlandırma yapan benzer bir sisteme uygulanabileceği ve bu aşamadan sonra başarılı olabileceği söylenebilmektedir.

Within the frame of this study, application of vertical vibration mechanism and chemical reactive addition experiments had been accomplished by using vibration screen mechanism and the important parameters of the screen unit (incline, frequency, feed rate and screen size), reactive addition and vertical mechanic vibration effects on dewatering of small particle sized coal pulps had been investigated to obtain optimum dewatering conditions. Best setting of vibration screen unit for incline, frequency, feed rate and screen size parameters are obtained as screen incline of 3.5o, frequency of 800 vibration/min, feed rate of 7 lt/min and screen size of 0.5 mm. The addition of vertical vibrating mechanism reduced the moisture ratio. The surface-active agent that effects on the clean coal sample most is CTAB and required conditioning time is 5 minutes at pH 7.25. By increasing the screen surface area of vibration screen and using threshold system which placed on the screen surface with given parameters above assured the best dewatering ratio, reduced the 61% moisture of the feed to 38.7% moisture at the end. Consequently, the developed models, which have nearly 95% of approximation, show the trend of dewatering applications on the vibrating screen for furthermore development of a system for plants.
Investigation Of Vibration Mechanism And Reactive Addition Effect On The Dewatering Of Small Particle Sized Coals
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: Titreşimli Elek; Küçük Boyutlu Kömür; Susuzlandırma; Yüzey Aktif Maddeler.; Vibrating Screen; Small Particle Sized Coal; Dewatering; Surface Active Reagents.