Bulanık Petri Ağlarıyla Bir Demiryolu Trafik Sisteminin Modellenmesi Ve Fpga Üzerinde Gerçeklenmesi - Taş, Tamer (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, bulanık mantık ve petri ağları bütünleşmesi ile uygulamaya yönelik neler yapılabileceği anlatılmış, bulanık petri ağlarının demiryolu trafik ağlarına temel teşkil eden yapılara göre uyarlanması, sonuç olarak bu sistemin FPGA üzerinde sayısal devre olarak gerçeklenmesi ele alınmıştır. Bulanık mantığın dayandığı kurallar, klasik mantıktan ayrılan yönleri, uygulamada kullanım alanları ve Petri ağlarıyla ilişkisi ele alınmıştır. Petri ağları da eşzamanlı olaylardan dağıtık olaylara kadar, stokastik yaklaşımdan belirsiz yapılara kadar birçok ihtiyaca cevap verebilecek öngörüyle hazırlanan bir modelleme düşüncesi ortaya koymuştur. Bulanık petri ağları ise bulanık mantık bilimindeki matematiksel kuralların petri ağlarına uygulanmasıyla elde edilmiş dönüşümsel ve etkileyici bir model önermektedir. Bir demiryolu trafik sisteminin bulanık petri ağları ile modellenmesinde tren sevkiyatı kural veritabanı oluşturulmuş, farklı tren sevkiyat değişkenleri için alınacak aksiyonları belirleyecek sonuçlar çıkarılmıştır.

In this study, the applications constructed by using the composition of petri nets and fuzzy logic are explained. The adaption of fuzzy petri nets to the fundamental structures of railway traffic system network are carried out. After conversion of the traffic system into digital circuit, FPGA implementation is performed. Furthermore, the rules of fuzzy logic, differences between classic logic and fuzzy logic, the applications in real life and relationship with petri nets are discussed. Petri nets proposed a modelling idea which provide answers about both concurrent and discrete events, stochastic approach and indeterminate structures. Fuzzy petri nets are transformational and impressive modelling style which obtained by applying fuzzy logic mathematical rules to petri nets. In the process of modelling railway traffic system with fuzzy petri nets, initially train transport rule database is generated. So, the results which we will take action determined via different train transport parameters.
Modelling Of A Railway Traffic System With Fuzzy Petri Nets And Implementation On Fpga
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: petri ağları, bulanık mantık, fpga; petri nets; fuzzy logic; fpga