Elastik Zemin Üzerinde Bulunan Fonksiyonel Değişimli Tabaka İçeren Katmanlı Silindirik Kabukların Uniform Yanal Basınç Yükü Etkisi Altında Burkulması - A, Avey; M, Avcar; P, Özyiğit; Ş, Adıgüzel (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010)
The buckling analysis is investigated for three layered composite cylindrical shells with simply supported edges that composed of ceramic, FGM, and metal layers subjected to uniform lateral pressure and resting on a Winkler foundation. Material properties of FG layer are varied continuously in thickness direction according to a simple power distribution. The governing equations of three layered cylindrical shells resting on elastic foundations are obtained. Applying Galerkin's method analytic solutions are obtained for the critical lateral pressure. The detailed parametric studies are carried out to study the influences of a Winkler foundation, material composition and material profile index on the critical lateral pressure.

Bu çalışmada, basit mesnetli, Winkler zemini üzerinde bulunan, seramik, fonksiyonel degi§imli malzeme (FDM) ve metal tabakadan olusan tiç katmanlı kompozit silindirik kabuklanrı tiniform yanal basmç yükü etkisi altina burkulmasl incelenmektedir. FDM özellikleri kalınlık dogrultusunda kuvvet fonksiyonu seklinde degismektedir. Elastik zemin üzerinde bulunan FDM tabaka içeren üç katmanll silindirik kabuklar için temel denklemler elde edilir. Galerkin yöntemi uygulanarak kritik yanal basmç yükü için analitik ifade elde edilir. Detaylı parametrik analiz yapdarak, Winkler zemini, malzeme kompozisyonu, hacim indeksini ve kabuk karakteristikleri degisiminin kritik yanal basmç yüküne etkisi incelenmektedir

Conference Paper -- Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2010

Konferans Bildirisi -- Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010
Keywords: FDM; Katmanlı silindirik kabuk; Layered cylindrical shell; Kritik basınç yükü; FGM; Winkler foundation; Critical pressure; Winler zemini