Uzman Sistemler Ve İnsan Kaynakları Yönetiminde Bir Uygulama - Vidin, Özlem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada insan kaynakları faaliyetlerinin başında gelen personel işe seçme ve yerleştirme sürecine ilişkin bir prototip uzman sistem yaklaşımı önerilmiştir. Bu prototip uzman sistem yaklaşımının temel amacı, diğer bazı çalışma alanlarında olduğu gibi insan kaynakları faaliyetlerinde de tecrübeli elemanların bilgisini ve tecrübesini, aynı düzeyde tecrübeye sahip olmayanların da kullanımına sunmak veya uzmana karar desteği sağlayarak zaman kazandırmak ve karar verme mekanizmasını daha nesnel bir hale getirip, açıklama yapmayı kolaylaştırmak olarak belirlenmiştir. Geliştirilen uzman sistem, kullanıcının sorulan sorulara verdiği yanıtlara bağlı olarak belli sonuçlara ulaşmaktadır ki, sistemdeki sorular da genellikle başvurulardan edinilen yazılı bilgilerle cevaplandığından sistem oldukça nesnel bir yapıya sahiptir. Bu nesnel değerlendirme sayesinde kararlardaki hata oranını düşürebildiği gibi, kullanılan uzman sistem kabuğuna özgü olan açıklama bileşeni sayesinde alınan doğru veya yanlış kararların geriye yönelik sorgulamasını yapma imkanı sağlamaktadır. Bu çalışmada personel bölümü işe yerleştirme sürecinin, sadece gelen başvurunun ilgili bölüme gönderilmesi kısmı ele alınmış ve çözümlenmiştir. Bundan sonraki aşamada başvuranın ilgili bölüm yöneticisiyle yaptığı görüşme ele alınacaktır.Sistemin geliştirilmesi çalışmalarında çok daha fazla sayıda ve kişisel özelliklerin dikkate alınmasını sağlayacak değerlendirme kriterleri belirlenmesi ön görülmektedir.

In this study, it has been proposed to use an expert system during the recruitment process, one of the most important activity in human reources. The purpose of this expert system approach is, to pass the knowledge and expertise from the experts to the inexperienced ones. Another purpose is also to save time for the expert by using the expert system as a decision support system, so the expert would be able to make more objective decisions and explain them. The developed expert system reaches conclusions based on the user answers. Since the questions can be answered only with the application form, the system has an objective approach. Due to this objective approach the failure rate can be decreased and due to the explanation capability, the right or wrong decisions can be questioned. In this study, only the first stage including the pre-evaluation of the recruitment process is considered. In the next stage, the interview between the applicant and the relevant departmant manager should also be evaluated. While improving the system, there should be more subjective features, which can be used in order to evaluate the applicants individual characteristics.
Expert Systems And An Expert System Approach In Human Resources
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Keywords: Uzman sistem; Personel işe seçme ve yerleştirme; Expert Systems; Personel Recruitment