Tunçbilek Termik Santrali Uçucu Küllerinin Karekterizasyonu Ve Yan Ürünlerinin Eldesi - Özdemir, Orhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada Kütahya-Tunçbilek termik santralinden elde edilmiş olan uçucu kül numunelerinin karekterizasyonu yapılmış ve yan ürünlerinin eldesine çalışılmıştır. Uçucu kül yan ürün olarak, yanmamış karbon, puzolan, demir ve mikro küre denilen senosfer ihtiva etmektedir. Bu çalışma ile özellikle uçucu külün en önemli yan ürünlerinden biri olan senosferin kazanımına yönelik zenginleştirme yöntemi ve en uygun akım şeması geliştirilmiştir. Bu kapsamda, uçucu külün pH profilleri, zeta potansiyel ölçümleri, mikroskobik etüdler, manyetik ayırma, gravite ayırma gibi çeşitli zenginleştirme yöntemleri uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu uçucu külün yan ürünlerinin arasında ki yoğunluk farklarının bu yan ürünlerin zenginleştirilmesinde en önemli faktörlerden biri olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile uçucu küller her yönüyle incelenmiş ve böylece Türkiye ekonomisi için yeni bir katkı kaynağı sağlanmasına çalışılmıştır.

In this study, the fly ash taken from Tuncbilek lignite-fired power plant is characterized and separated from its by-products. Fly ash is composed of unburned carbon, iron compounds typically of magnetite, pozzolanic material and cenospheres called micro spheres. In particular, a systematic study is conducted to find out the optimum conditions for the separation of cenospheres from flyash. In this context, pH profiles, zeta potentials are measured. Concentration techniques such as magnetic and gravity separations are put forward. A suitable flowsheet is developed. All experiments show that density differences between by-products of flyash is one of the most important factor on the recovery of fly ash. The results are hoped to be instrumental in the development of a simple and attractive technique for the utilization of combustion wastes.
Characterization And Recovery Of Tunçbilek Power Station Fly Ash By-products
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: Uçucu kül; linyit kömürü; senosfer; Fly ash; lignite; cenosphere