Avrupa Birliği'nde konfeksiyon perakendeciliği sektörün yapısısal gelişimi ve büyüme stratejileri - Tanrıverdi, Murat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)
Avrupa Birliği, konfeksiyon ürünleri için oldukça büyük ve bir o kadar da karmaşık bir perakende pazarına sahiptir. Üye ülkeler arasında sadece pazar büyüklükleri açısından değil, konfeksiyon perakendeciliği sektörlerinin yapıları ve gelişmişlik seviyeleri bakımından da belirgin farklılıklar mevcuttur. Son 10 yıl içinde Avrupa Birliği konfeksiyon perakendeciliği sektörü, büyük ölçekli perakendeci grupların ortaya çıkmasına, Avrupalı ve yabancı perakendeci firmaların sınırlar ötesi çeşitlendirme yaparak büyümelerine, yeni perakende türlerinin ve mekanlarının ortaya çıkmasına tanıklık etmiştir. Bu süreç içerisinde üye ülkeler arasında sektör yapıları, perakende türleri, firma stratejileri, yönetim şekilleri ve tüketici satın alma davranışları arasında benzerlikler görülmeye başlanmıştır. Gelecek 10 yıl içinde de sektördeki yapısal değişimler sürecek ve konfeksiyon perakendeciliği sisteminde daha belirgin yenilikler gözlenecektir. Ekonomik, teknolojik, kültürel ve politik çevrede yaşanan değişimlerin sunduğu fırsat ve tehditler bu değişimi sürükleyecek kuvvetler olacaktır. Her ne kadar AB her geçen gün daha fazla bütünleşiyor ve birçok ekonomik değişkende ortak hareket ediyorsa da üye ülkelerin büyüklükleri, nüfusları ve doğal kaynaklan gibi fiziksel özellikleri ve kültürel çeşitlilikten dolayı perakende sistemleri ülkeler arasında çeşitli seviyelerde farklılıklar göstermeye devam edecektir. Bu araştırmada Avrupa Birliği konfeksiyon perakendeciliği sektörünün yapısı incelenmiş ve sektörde faaliyet gösteren firmaların büyüme stratejileri teorik olarak araştırılarak gelecek yıllar için bazı öngörülerde bulunulmuştur.

The EU represents a sizeable, but diverse retail market for clothing products. Individual Member States differ significantly, not only in market size, but also in the structure and level of development of their clothing retail sector. In the last ten years, clothing retailing in the EU has seen major developments and changes including increased concentration highlighted by the emergence of large groups, the growth of European and foreign retailers by cross-border diversifications, the development of new retail formats and retail locations. In this process of change, there has been some convergence between Member States, with regard to forms of distribution, retail formats, company strategies, management techniques and modes of consumption. The next ten years will see these trends continue and witness the start of further significant changes to the system of clothing retailing. These will be driven by a variety of forces which will be the threats and opportunities offered by the economical, cultural, political and technological changes. Although the EU is becoming more integrated and many key economic variables are moving closer together, differences between countries will be bound to exist due to their physical characteristics, such as size, population and natural resources as well as cultural diversity. In this study, the structure of the EU clothing retailing sector and clothing retailing company strategies have been examined and a set of possibilities has been put forward for the future development of clothing retailing in the EU.
The Structural development and growth strategies of European union clothing retailing
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Avrupa Birliği; Büyüme; Hazır giyim; Perakendecilik; European Union; Growth; Ready made clothing; Retailing