Wımax Telsiz Ağları Ve İletişim Sisteminin Başarım Benzetimi - Akmaz, Hakan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada, ileri anten teknolojilerinden biri olan uyarlamalı anten teknolojisi kullanılma durumunda WiMAX telsiz iletişim sisteminde ne gibi kazançlar sağlanacağı planlama aygıtı yardımıyla gözlemlenmiştir. Bu gözlemlerden çıkarsamalar yapılarak uyarlamalı anten başarımının WiMAX telsiz ağları üzerinden gösterilmesi planlanmıştır. Radyo planlama yapılırken Brüksel’de trafiğin yoğun olduğu bir bölge seçilmiştir. İlk olarak AAS kullanma ve kullanmama durumuna göre link bütçesi hesabı yapılmış bu hesap sonuncuna göre her iki durum için de hücre çapları hesaplanmıştır. Buna göre AAS kullanmanın hücre çapını %50 oranında arttırabileceği sonucuna varılmıştır. Radyo planlama aygıtında dört saha seçilerek planlama yapılmıştır. Planlama aygıtında sahaların konumu belirlendikten sonra AAS kullanılma ve kullanılmama durumları, trafiğe bağımlı olma ve trafikten bağımsız olma şeklinde dört farklı kestirim sonucu elde edilmiştir. Bu kestirimler ile AAS kullanmanın hücre kapsama alanında %40-%50 oranında artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır.

In this thesis, effects of the using AAS on WiMAX wireless system are observed through radio planning tool. The intention of this thesis is to indicate adaptive antenna performance on WiMAX systems. Dense urban region is selected in Brussels as a planning area. Firstly, link budget is calculated according to with-AAS and without-AAS situations on the WiMAX system. After that, cell radiuses are calculated according to results of the link budget calculations. %50 cell range extension is observed in case of AAS usage. Four sites are selected for simulation on the radio planning tool. After selection these sites, four cases which are traffic dependent with AAS, traffic dependent without AAS, traffic independent with AAS, traffic independent without AAS are predicted. As a result, usage of the AAS increases cell coverage approximately %40-%50.
Performance Simulation Of The Wimax Wireless Network Systems
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: WiMAX; uyarlamalı anten; başarım benzetimi; WiMAX; adaptive antenna; performance simulation