Türkiye İçin Kullanılmış Lastik Yönetimi Araştırması - Batır, Berna (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada ülkemizde yeni bir sorun haline gelen kullanımış lastikler için yönetim biçimi oluşturulmuştur. Bu kapsamda lastik ve sektörün yapısı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Kullanılmış lastikler tanımlanmış ve gelişmiş ülkelerdeki yönetimleri açıklanmıştır. Kullanılmış lastiklerle ilgili Avrupa Birliği ülkelerindeki ulusal mevzuatlardan bahsedilmiş ve hurda lastiklerin geri kazanım teknolojileri tartışılmıştır. Türkiye’deki kullanılmış lastiklerin mevcut durumu belirtilmiş ve atık lastik mevzuatı incelenmiştir. Sonuç olarak ülkemizde kullanılmış lastiklerin tekrar kaplanmasının ve malzeme geri kazanımının arttırılmasını esas alan, tekrar kaplanamayan ya da malzeme olarak geri kazanılamayan hurda lastiklerin ise enerji geri kazanımı için çimento fırınlarında yakılmasını benimseyen bir yönetim önerilmiştir.

In this study used tyre management was formed for our country. Within this context general information about tyres and the tyre sector was given. The identification and management of used tyres in developed countries were explained. International legislations and regulations in European Community were studied and beside this recycling technologies were discussed. Present situation and legislation and regulations of used tyres in Turkey were investigated In conclusion, used tyre management for our country was suggested. Retreading and material recycling of used tyres must be increased Scrap tires which can not be retreaded or recycled as material must be burned in cement kilns for energy recovery.
Used Tyre Management Investigation For Turkey
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Keywords: Kullanılmış lastik; hurda lastik; enerji geri kazanımı; Used tyre; scrap tyre; energy recovery