Biyomoleküllerin Ayrılması İçin Sülfonamid Ve Akrilat Bazlı Polimerik Sorbentlerin Hazırlanması - Yavuz, Erdem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu tezde hidrazin, amin, karboksilik asit ve metansülfonik asit içeren reçineler hazırlanmış ve karekterize edilmişlerdir. Hidrazin, amin ve karboksilik asit içeren reçineler çapraz bağlı poli(vinilbenzil klorür)’den başlayarak sentezlenmişlerdir. Poli(glisidil metakrilat) ve poli(etil akrilat) PVBC üzerine ATRP yöntemiyle aşılanmışlardır. Aşılanmış reçineler hidrazin, amin ve karboksilik asit gruplarıyla modifiye edilmişlerdir. Hidrazin grubu aldehidleri hidrazon oluşturmak üzere adsorplayabilir. Bu mekanizma enzimlerin adsorpsiyonu için kullanılmıştır. Adsorpsiyon deneyleri pH, iyonik şiddet ve sıcaklığa bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Reçinelerin adsorpsiyon izotermleri ve kinetik özellikleri çalışılmıştır. Ayrıca hidrazin fonksiyonel reçinenin termodinamik parametreleri bulunmuştur. Poli(etil akrilat) PVBC üzerine ATRP ile aşılanmış ve ester grubu poli(akrilik asit) grubu elde etmek için hidroliz edilmiştir. Reçine bazik boyaların giderilmesinde kullanılmıştır. Boya tutma özellikleri, boya tutma kinetiği ve yüklü reçineden boyanın ger kazanımı incelenmiştir. Metansülfonik asit fonksiyonu çapraz bağlı klorosülfolanmış poli(stiren)’nin metan sülfonik asit ile reaksiyonuyla elde edlmiştir. Sülfonamidler asidik ve bazik ortamda kolaylıkla hidroliz olmazlar. Bu özellik geri kazanım işlemi için önemlidir. Reçine tripsin proteinin adsorpsiyonunda kullanılmış ve adsorpsiyon özellikleri farklı pH, iyonik şiddet, sıcaklıkda incelenmiştir. Adsorpsiyon kinetiği ve desorpsiyon koşulları da bulunmuştur. Reçine ayrıca bazik boyaların giderilmesinde kullanılmıştır.

In this thesis hydrazine, amine, carboxylic acid and methanesulfonic acid containing resins were prepared and characterized. Hydrazine, amine, carboxylic acid containing resins were synthesized starting from crosslinked poly(vinylbenzyl chloride). Poly (glycidyl methacrylate) and poly (ethyl acrylate) were grafted onto the PVBC by using ATRP method. Grafted resins were modified hydrazine, amine and carboxylic acid group. Hydrazine group can sorb aldehyde to form hydrazone. This mechanism was used in sorption of enzymes. Sorption experiments were investigated depending on pH, ionic strength and temperatue. The adsorption isotherms and kinetic characteristics of the resins were studied. Also, thermodynamic parameters of the hydrazine functional resin were found. Poly (ethyl acrylate) was grafted onto PVBC by ATRP and was hydrolyzed ester group to obtain poly (acrylic acid) group. The resin was used to remove basic dyes. Dye sorption properties, dye sorption kinetics and desorption of the dye loaded resin was investigated. Methanesulfonic acid function was obtained starting from reaction with crosslinked chlorosulfonated poly (styrene) and methane sulfonic acid. Sulfonamides do not hydrolyse in acidic and basic media easily. This property is important for regeneration process. The resin was used sorption of Trypsin protein and sorption of the protein was studied in different pH, ionic strength and temperature. Sorption kinetics, and desorption conditions were also investigated. The resin was also used to remove basic dyes from water.
Preparation Of Acrylate And Sulfonamide Based Polymeric Sorbents For Separation Of Biomolecules
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Polimerik fırçalar; invertaz; adsorpsiyon; saflaştırma; Poymer brushes; invertase; adsorption; purification