Kontrollu Akım Taşıyıcılarda Performans İyileştirme Çalışması - Kaymak, Deniz V. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmanın ana fikri, son yıllarda akım-modlu devrelere olan ilgi giderek artmaktadır. Bu ilginin nedenleri, akım-modlu devrelerin gerilim-modlu devrelere göre daha büyük bant genişliği, yükselme eğimi, değişim aralığı, daha basit devre yapısı ve düşük tüketimi sağlamasından kaynaklanmaktadır. Öte yandan akım kontrollu akım taşıyıcılar (CCCII) akım-modlu devre tasarımında son zamanlarada çok popüler hale gelmiştir. Kontrollu akım taşıyıcı kullanılarak akım-modlu devrelerin parametreleri ve frekans bölgesi geniş bir değişim aralığında elektronik olarak ayarlanabilme imkanı sağlamaktadır. Klasik akım aynası ve karışık geçişlineerlikli çevrimle gerçeklenen klasik akım taşıyıcı devrelerinin düşük giriş direci, düşük çıkış direnci ve klasik akım aynasının akım iletme doğruluğunun düşük olması baz alınmıştır. Bu bağlamada gerek bipolar gerekse CMOS klasik kontrollu akım taşıyıcı devre yapılarında daha yüksek performanslı ve daha yüksek doğruluklu akım aynası devreleri kullanılmış ve yüksek performanslı CCCII devreleri tasarlanmıştır.

The major objectives of this thesis is there is an increasing interest in the current-mode circuits in recent years. The reason that current-mode circuits is preferred to the voltage-mode circuits, is the wider bandwidth, rising tendency, wider dynamic range, simple circuitry and lower power consumtion of those circuits. On the other hand, current controlled current conveyors (CCCII) has become extremely popular in current-mode circuit designing these days. By using CCCII, it is possible to adjust the parameters, and frequency regions of the current-mode at a wider range of shifting interval.This thesis is based on classical current conveyor, is realized by the conventional current mirror and mixed translinear loop, low input resistance, low output resistance and the low level transfer accuracy of the traditional current mirrors. Therefore high performace and more accurate current mirror are used to design high performance CCCII circuits either in bipolar or CMOS conventional controlled current conveyor circuit structures.
A Study Of Performance Evaluation In Controlled Current Conveyor
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001