Statik Ve Dinamik Kazık Yükleme Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi - Mert, Mustafa (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)
Bu çalışmada, kazıklara uygulanan dinamik ve statik yükleme deneyleri incelendi ve çeşitli literatürlerden konu ile ilgili bilgiler derlendi. Yapılan statik ve dinamik yükleme deneyleri ile zemin ve kazık arasındaki etkileşim değerlendirildi. Statik ve dinamik yükleme deneyleri iki ana proje kapsamında incelenmiştir. Bunlardan birisi İskenderun bir diğeri ise Libya Projesidir. Her iki projede de yapı yükleri oldukça fazla olduğu için derin temel sistemi tasarlanmıştır. Bu iki projeye ek olarak Ambarlı Projesinde yapılan statik yükleme deneyleri de incelenmiştir. Statik ve dinamik yükleme deneylerinden oturma ve kazık taşıma gücü değerleri elde edilerek bu değerler birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Statik yükleme deneylerinden kazık taşıma gücü değerlerini elde etmek için altı farklı kazık taşıma gücü hesap yönteminden yararlanılmıştır ve bu yöntemler kullanılarak kazık taşıma gücü değerleri elde edilmiştir. Bu yöntemler; Davisson, Chin Kondner, Brinch Hansen %80, Mazurkiewicz, De Beer ve Decourt yöntemleridir. Yöntemlerden elde edilen değerler arasındaki farklar da karşılaştırılmıştır. Dinamik yükleme deneyinde ise CAPWAP sinyal eşleştirme yöntemi ile DLTWAVE bilgisayar programında kazığın statik taşıma gücü değerleri elde edilmiştir. Bulunan bu değerler de statik yükleme deneyinden elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır ve aynı projede elde edilen değerlerin birbirlerine yakın çıktığı gözlemlenmiştir.

In this study, static and dynamic load tests applied to piles are researched and different kind of information are gathered from different literature. By applying static and dynamic load tests, the interaction between soil and the test piles were reviewed. Static and dynamic load tests are resarched in two main projects which are Libya and Iskenderun Projects. The buildings in these projects are much heavier than the other buildings. That’s why deep foundations are designed. In addition to these projects, static load tests are also researched in the scope of Ambarlı Project. Settlement and pile bearing capacity values obtained from the static and dynamic load tests were compared. Six bearing capacity calculation methods are mentioned for static load tests and bearing capacity of piles are calculated from static load test results by using these methods which are Davisson, Chin Kondner, Brinch Hansen 80%, Mazurkiewicz, De Beer and Decourt. The differences of the results were compared to each other. On the other hand CAPWAP signal matching method is used for calculating bearing capacity from dynamic load tests. Bearing capacity values of the piles obtained from these tests were also compared and it is seemed that the values obtained from the same projects are close to each other.
Evaluation Of Pile Dynamic And Static Load Test Results
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: kazık yükleme deneyi; dinamik deneyler; kazıklı temeller; statik yükleme; pile load tests; dynamic tests; piled foundations; static loading