Tekstil Atıklarından Oluşturulan Kompozitlerin Performans Özelliklerinin İncelenmesi - Aral, Nebahat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Bu çalışma, tekstil atıklarının geri dönüşümü için alternatif bir yöntem oluşturma amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada atık dokuma kumaşlar, plastiklerin takviyelendirilmesinde kullanılarak kompozit yapılar oluşturulması sağlanmıştır. Bu sayede, hem tekstil atıklarının değerlendirilmesi hem de plastik malzemelerin performans özelliklerini arttırılması hedeflenmiştir. Ev tekstili üretimi yapan bir fabrikadan alınan %100 pamuklu ve %100 polyester (PET) dokuma kumaş atıkları takviye malzemesi, doymamış polyester reçine ise matris malzemesi olarak kullanılmıştır. Üretilen bazı plakalarda kumaşlar tabakalar halinde sürekli olarak serilirken, bazılarında küçük boyutlu kumaşlar gelişigüzel olarak serilmiştir. Kompozit plakaların oluşturulması baskı kalıplama yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda aynı kumaş ve üretim parametreleri kullanılarak üretilen sürekli ve süreksiz (küçük parçalı) kumaş takviyeli kompozitlerin çekme ve darbe değerleri incelendiğinde, her iki grup numunenin de saf reçineye nazaran darbe dayanımlarında gelişmeler gözlenmiştir. Çekme dayanım değerlerine bakıldığında ise sürekli kumaş takviyelerde yükseliş gözlenirken, süreksizlerde düşüşler gözlenmiştir. Takviye malzemesinin etkisine bakıldığında ise, polyester kumaş takviyeli numuneler, pamuklu kumaş takviyeli numunelerden hem darbe hem de çekme değerleri olarak daha yüksek değerler göstermiştir. Bir sonraki aşamada, süreksiz kumaşların boyutlarının darbe dayanımı üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmış ve bu çalışmadan en büyük boyutlara sahip (2 cm x 6 cm) parçalardan en yüksek değerlerin elde edildiği gözlemlenmiştir. Takviye ağırlık oranlarına bakıldığında ise %20, %30 ve %40’lık takviye ağırlık oranları arasında en yüksek değerin %40’da elde edildiği görülmüştür.

The aim of this study, is to develop a new method for textile waste recycling. In this study waste woven fabrics were utilized as reinforcement in plastics for manufacturing composite structures. Thus, both textile waste recycling and improvement in properties of plastics were aimed. 100 % cotton and 100 % polyester waste woven fabrics were provided from a home textile manufacturer company as the reinforcement materials and unsaturated polyester resin were used as the matrix material. In certain composite plates, fabrics were laid out continuously in layers and in certain plates small pieced fabrics were laid out randomly. The press molding was chosen as the composite manufacturing method. According to the test results, the impact strength of both continuous and discontinuous fabric reinforced composites, were improved compared to the pure resin. In addition, the tensile strength of continuous fabric reinforced composites were improved, but slightly decrement was investigated in discontinuous ones. Also higher values were obtained from polyester fabric reinforced composites than cotton reinforced ones, both in tensile and impact testing. In next stage, the dimensional effect of discontinuous fabrics in impact strength and the highest values were obtained from composites reinforced with largest fabric pieces. Besides, between the fabric weight ratios 20%, 30% and 40%, the highest values were obtained from 40%.
Investigation Of Performance Properties Of Composites Reinforced With Textile Wastes
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: tekstil atıkları; doymamış polyester reçine; kompozit malzeme; textile wastes; unsaturated polyester resin; composite material