Ürün Odaklı Özellikli Alışveriş Merkezleri Kavramı Ve Ticari Başarısı İle Lokasyonunun İlişkisi - Eke, Derya (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Tez çalışmasında belirlenen hipotez doğrultusunda; alışveriş merkezlerinin doğru yer seçiminin nasıl yapıldığı, ürün odaklı özellikli merkezler olarak anılan alışveriş merkezlerinin Geleneksel Alışveriş Merkezleri’nden farklılıklarını ve bu farklılıklar sonucu ticari etki alanlarının nasıl şekillendiği ve bu merkezlerin başarılarının nelere bağlı olduğu örnek alanlar üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Örnekler, demografik ve sosyo-ekonomik açıdan birbirlerinden farklılaşmakta olan şehir merkezi, Bahçelievler Bölgesi, Büyükçekmece Bölgesi içerisinde yer alan alışveriş merkezleridir. Bu merkezlerden Addresistanbul Alışveriş Merkezi, özellikli merkez amacı ile inşa edilmemiş olup, bir otel projesine entegre edilmiş çarşı niteliğinde olan ve sonradan dönüşüm geçiren bir merkezdir. Autopia Otomobil Alışveriş Merkezi, başlangıçtan itibaren Özellikli Merkez olarak planlanmış ve halen inşa sürecinde olan bir merkezdir. Weddingworld Kuyumcukent Alışveriş Merkezi ise, baştan bir perakende dalına odaklanmakta olan bir merkez olarak inşa edilmiş fakat seçtiği konsept açısından başarıya ulaşamayıp sonra yeniden konsept değiştirmek zorunda kalmış bir alışveriş merkezidir. Bu merkezlerin her birinin bulunduğu bölgenin coğrafi ve metropolitan alan içerisindeki yeri ile bu merkezlerin gelişim süreçlerinden bahsedilmiş ve yer seçimleri ile birlikte, odaklı olduğu hedef kitle üzerinden ticari etki alanları ve ticari başarıları karşılaştırılmalı olarak bir değerlendirilme yapılmıştır.

In accordance with hypothesis stated in this dissertation, the selection process of suitable locations for shoppıng malls, differences between non leasure-based specialized centers and traditional shopping malls; the evolution of the effects of their commercial impacts following these differences and conditions of success have been discussed by analyzing sample centers. Examples of shopping malls have been selected from centers which differentiate from each other in their demographic and socio-economic conditions such as the city center, districts of Bahçelievler and Büyükçekmece. Addresistanbul shopping mall, one of these centers, not being built with the intention of a shopping mall, has been later integrated with a hotel project and thus has transformed afterwards. autopia automobile shopping mall has been designed as a specialized center from the outset and is yet in construction. On the other hand, Weddingworld Kuyumcukent shopping mall has been initially designed to focus on specific items of retail but having failed commercially due to the choice of concept, has revised its concept. The mentioned shopping centers have been evaluated comparatively, considering their geographical location and their location in the metropolitan space and i have discussed their development process, the selection of their location, the commercial effect on their target audience and their commercial success.
Concept Of Non Leasure-based Specialized Centers And The Relationship Between Their Commercial Success And Locations
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: Alışveriş Merkezleri; Yer seçim kriterleri; Ticari başarı; Shopping Malls; Location; Site selection