Yeni Materyalizmin Romantizmle İlişkiselliği William Turner ve Edward Burtynsky Örneği - Kızıl, Uras; Haşlakoğlu, Oğuz (Art-E Sanat Dergisi, 2024)
Yeni materyalizm felsefesi 1990’ların ikinci yarısı ve 2000’lerin başı itibariyle tartışılmaya başlanmıştır. Sanat ve mimari başta olmak üzere kuir teoriler, yeni feminizmler ve çeşitli sosyoloji kuramları yeni materyalizmden etkilenmiştir. Makalenin amacı yeni materyalizmin romantizmle (anti) ilişkiselliği göz önüne alınarak William Turner’ın Köle Gemisi ve Edward Burtynsky’nin Gemi Sökümü yapıtlarının analizini yapmaktır. Bu doğrultuda, yeni materyalizm felsefesinin genel hatları üzerinde durulmuştur. İlk olarak yapıt analizleri yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise her iki çalışmanın birbiriyle yakınlaşan ve uzaklaşan yönleri mercek altına alınmıştır. Doğa kavrayışındaki değişim, sanatta yeni imge arayışı, insan ve insan olmayanların duyumsanması, maddesellik, nesnelerin araçsallıkları, yüce ve hipernesne kavramları söz konusu analizde ön plana çıkan unsur olmuştur.
Keywords: Plastic Arts (Other); Plastik Sanatlar (Diğer); New Materialism; Romanticism; Object-Oriented Ontology; Sublime; Hyperobject.; Yeni Materyalizm; Romantizm; Nesne Yönelimli Ontoloji; Yüce; Hipernesne.