Türk-alman Ortak Girişimlerinde Yenilikçi Süreç Ve Başarı Faktörleri - Açan, Tolga (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada ilk olarak bir literatür taraması ile yenilik kavramı, bunun paralelinde de bir ortaklık türü olarak ortak girişim incelenmiştir. Daha sonra ise ortak girişimlerde yenilikçi faaliyetler, değişik bileşenleri gözönünde bulundurularak bir model ve literatürdeki yaklaşımlar çerçevesinde incelenmiştir. Literatür kısmının sonunda Türk-Alman ortak girişimlerinin yapısı genel olarak anlatılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında, Türkiye’deki Türk- Alman ortak girişimleri, hazırlanan bir anket yardımıyla incelenmiş ve Türkiye’deki yenilikçi faaliyetleri ve bu çerçevede başarıları test edilmiştir. Literatür taraması ile ulaşılan sonuçlara göre Türk-Alman ortak girişimlerinde başarıyı getiren faktörlerin başında kültürel farklılıkları çözmek gelmekte. Bu ortak girişimlerin yenilikçi faaliyetleri değerlendirildiğinde ise yeniliklerin ortakların hedeflerine bağlı olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Yani ortakların stratejik boyutta hedefleri varsa bu yenilikçi faaliyetleri berbaberinde getirmektedir.

In this study, first the innovation concept and parallel to this Joint Venture as a partnership type were explained, with a literature research. After that innovative activities in Joint Ventures are discussed, considering different elements of this process, within the frame of basic approaches in the literature and a model. At the end of the literature part, the general structure of Turkish-German Joint Ventures are issued. In the research part, Turkish-German Joint Ventures in Turkey are analysed with the help of a questionnaire, the innovative activities in Turkey and the success in this context are tested. According to the literature research, the main success factor of Turkish-German Joint Ventures is solving problems of cultural differences. Considering innovative activities, innovations come out depending on the aims of each partner. That means, partners with strategic aims in the Joint Venture innovate more.
Process And Success Factors Of Innovation In Turkish-german Joint Ventures
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Keywords: Yenilik; Teknoloji; Ortak Girişim; Ortaklık; Bilgi; Innovation; Technology; Joint Venture; Partnership; Knowledge