Yüzeysel Zemin İyileştirmesinde Yeni Bir Malzeme Olarak Atık Gazbeton Kullanımı - Alpyürür, Mehmet; Şenol, Aykut (Mehmet Akif Ersoy Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi, 2018)
Günümüzde yaygın olarak kullanılan yapı malzemelerinden biri olan gazbetonun yakın gelecekte inşaat yıkıntı atıklarından biri olacağı açıktır. Bu araştırmada, atık gazbetonun zemin iyileştirmesinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Gazbeton malzemesi, öğütülerek kullanılmış ve farklı zemin tiplerine etkisini araştırmak amacı ile yüksek plastisiteli kil olarak bir bentonit (CH), bir düşük plastisiteli kil zemin (CL) ve bir kum zemin (SP) numuneleri ile karıştırılarak deneyler yapılmıştır. Öğütülmüş gazbeton atığı (ÖGA) katkısı ile kil zeminlerin serbest basınç mukavemeti ve CBR değerlerinin, kum zeminin ise kayma mukavemeti açısının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca CH numunesinin şişme basıncı ve şişme yüzdesinde önemli derecede azalmalar tespit edilmiştir.