p-Hidroksibenzil tiyosteroid eter sentezi - Sirkecioğlu, Ayşe Muştu (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Biomarkerlar, organik sedimentlerde tesbit edilen ve ısısal olgunlaşmada etkilenmeyen canlı organizmalar tarafından sentez edilen bileşiklerdir. Sedimentlerde yer alan biomarkerlerin yapısal analizleri bize yakıt oluşumu hakkında bilgi vermekle birlikte, sedimentlerdeki organik yapının anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle fosil sedimentlerin yakıt özelliğinin incelenmesi esnasında karşılaşılan biomarkerları daha iyi anlamak ve inceleyebilmek için sentetik olarak biyomarker içeren bileşiklerin sentezlenip , model bileşikler olarak kullanılması ve doğal sedimentlerle karşılaştırılarak yapılarının daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 4-hidroksibenziltiyokolesterol ether ve türevleri sentezlenmiş, bu model bileşikler yakıt analizlerinde steroid yapıları içeren sentetik biyomarkerlar olarak kullanılmışlardır.

The important classes of trace compounds presents in sedimentary organic matter, known as biological markers. Biomarkers can yield valuable information about the thermal maturity of sediments and petroleum. The most commonly studied alkane biomarkers to indicate the thermal stress experienced by fossil organic matter are the cyclic alkanes; the hopanes and the cholesterol which are derived from hopanoid and steroid natural products respectively. In this study, we are synthesized some model compounds which are used to produce phenolic resols (model compounds for biomarkers ) such as 4-hydroxybezyl-thio- cholesterol ether and derivatives
Synthesis Of P-hydroxybenzyl Thiosteroid Ether
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Keywords: Biyomarkerlar; steroidler; hidroksibenziltiyokolesterol eter; Biomarkers; steroids; hydroxybenzylthiocholesterol ether.