Betonarme Binalara Uygulanan Güçlendirme Yöntemleri Ve Perde Yüksekliğinin İncelenmesi - Beyli, Erkan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Yapılan bu çalışmada ilk olarak onarım ve güçlendirme konusunda genel bilgiler verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde taşıyıcı sistemi 1975 deprem yönetmeliğine göre boyutlandırılmış çok katlı betonarme binanın 1998 deprem yönetmeliğine göre deprem güvenliğinin incelenmesi ve perde ilavesi ile güçlendirilmesi yapılmıştır. Birinci bölümde mevcut yapılardaki eksiklikler açıklanmış, 1975 deprem yönetmeliği ile 1998 deprem yönetmeliğinin arasındaki farklara değinilmiştir. İkinci bölümde mevcut betonarme binaların onarım ve güçlendirme öncesinde mevcut durumun tespiti için yapılması gereken çalışmalar verilmiştir. Mevcut durumun değerlendirilmesinde deprem kuvvetlerinin ve süneklik koşullarının hesaplara yansıtılmasında taşıyıcı sistem davranış katsayısının seçiminin önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde betonarme binalarda depremden dolayı taşıyıcı olmayan ve taşıyıcı olan yapı elemanlarında oluşan çatlak ve hasarlar ile bunların hangi sebeplerden oluştuğu konusunda bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde onarım ve güçlendirmede kullanılan malzemeler, uygulama teknik ve yöntemleri ifade edilmiş, binanın mevcut taşıyıcı sistem elemanlarının onarım ve güçlendirilmesi konusundaki yöntemlere değinilmiştir. Ayrıca mevcut yapıya yeni taşıyıcı elemanlar ilave ederek sistemin güçlendirilmesi bahsedilmiştir. Beşinci bölümde taşıyıcı sistemi 1975 deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş 10 katlı betonarme binanın 1998 deprem yönetmeliğine göre çözümü yapılarak deprem güvenliği incelenmiştir. Deprem yönetmeliğine göre taşıyıcı sistemi yeterli dayanıma sahip olmayan bina, çerçeve boşluklarına betonarme perde ilavesi ile güçlendirme yoluna gidilmiştir. Ayrıca ilave perde yüksekliğine bağlı olarak periyotların, perde üzerinde bulunan kolonların kesit tesirlerinin ve perde tabanında oluşan kuvvetlerin değişimleri gösterilmiştir.

The purpose of this study, firstly general information on repair and strengthening is presented. In the later stage, a multi-storey building projected in accordance with aseismic code of 1975, according to aseismic code of 1998, have been focused on analysing safety of structures and strengthening with additional shear walls of reinforced concrete structures. In the first part, deficiency of existing structures have been expressed. The basic differences between asseismic code of 1975 and asseismic code of 1998 have been mentioned. In the second part, repairing and strengthening on existing structures have been presented. Behavior factor of structural system (R) on the evaluation of existing structure has been stressed. In the third part, cracks and crushes arising in bearing and non bearing structural elements after earthquake and on that by what causes those emerged. In the forth part, the material used in repair and strengthening, application tecnics and methods are explained. Technics and methods for the repair and strengthening of existing structural elements. In additional strenghthening of the system by adding new bearing elements to the present structure is discussed. In the fifth part, a ten storey built by aseismic code of 1975 has been anlyzed regarding its safety by the terms of aseismic code of 1998. The building to be realized as weak according to the code, has been strengthening with additional shear wall. Therefore, variotion of fundamental periods in consistent with the height of additional shear wall, shear forces and bending moments to be formed at the bases of shear wall and the columns located an the shear wall has been presented.
Application Of Strengthening Methods To Concrete Buildings And Study Of The Height Of Shear Walls
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Keywords: Betonarme bina; Güçlendirme yöntemleri; Betonarme perde; Concrete building; Strengthening methods; Shear walls