Bina Yönetmelik Uygunluk Kontrolü Sürecinde Bina Projesine Ait Verilerin Gösterimleri - Aydin, Murat (Mimarlik Bilimleri ve Uygulamalari Dergisi, 2022)
BIM, inşaat endüstrisinde bina projelerin bilgi alışverişinde en etkili platform olarak kabul edilmektedir ve çeşitli yazılımların geliştirilmesini desteklemektedir. BIM tasarımcı, mimar, mühendis, yüklenici, mal sahibi vb. gibi projede yer alan katılımcılar için bina projelerinin bina yönetmeliklerine ve standartlarına göre uygunluğunun otomatik veya yarı otomatik olarak kontrol edilmesini kolaylaştırmaktadır. Bina Yönetmelik Uygunluk Kontrolü (Automated Code Compliance Checking, ACCC) sürecinde bina projesine ait veriler iki şekilde temsil edilmektedir. Bunlar BIM modeli ve IFC veya IFCXML veri standardıdır. Bu çalışmada, ACCC sürecinde bina projesine ait verilerin BIM, IFC ve IFCXML gösterimi örnek konut projesi üzerinden anlatılmıştır. Örnek konut projesi bir katı bodrum olmak üzere toplamda 9 kattan, 8 daireden ve 2 asansörden oluşmaktadır.
Keywords: BIM (building information modelling),IFC (industry foundation classes),IFCXML,housing project,ACCC (automated code compliance checking); Architectural drawing and design; konut projesi; ifc (industry foundation classes); ifcxml; housing project; bim (bina enformasyonu modellemesi); ifc (endüstri temel sınıfları); NA1-9428; bim (building information modelling); Architecture; accc (automated code compliance checking); BIM (bina enformasyonu modellemesi),IFC (endüstri temel sınıfları),IFCXML,konut projesi,ACCC (bina yönetmelik uygunluk kontrolü); accc (bina yönetmelik uygunluk kontrolü); NA2695-2793