Sıfır Atık Yönetimi Ve Ofis Tipi Binalarda Uygulanması - Er, Mehmet Kubilay (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)
Bu çalışmada sıfır atık yönetiminin, iki adet birbirinden farklı ofis tipi binada uygulanması yapılmış, ofis tipi binalardan çıkan atıklar incelenmiş, kaynağında azaltım için çalışmalar yapılmıştır. Çalışma yapılan 1 nolu binada sıfır atık yönetimi uygulaması ile oluşması beklenen yıllık 118566 kg atıkta, 27849 kg atık azaltması sağlanarak atık miktarı 90717 kg’ a indirilmiştir. Bunun da kaynağında ayırma çalışmaları ile 83176 kg’ı geri kazanılarak sadece 7541 kg atık düzenli depolama sahasına gönderilmiş olup, depolamaya gidecek atık miktarında %92’lik bir azalma sağlanmıştır. Sıfır atık yönetimi ile 2 nolu binada oluşması beklenen yıllık 45966 kg atıkta, 6929 kg atık azaltması sağlanarak atık miktarı 39026 kg’ a düşürülmüştür. Bu atıkların da kaynağında ayırma çalışmaları ile 17078 kg’ı geri kazanılarak 21959 kg atık düzenli depolama sahasına gönderilmiş olup, depolamaya gidecek atık miktarında %44’lük bir azalma sağlanmıştır. Sıfır Atık Yönetimi çalışmaları ile her iki binada bir yıllık süreçte atık azaltma ve geri kazanma ile düzenli depolama maliyetlerinden 2701$, yakıttan 1620$ ve geri kazanımdan 14701$ olmak üzere toplam 19023$ kazanç elde edilmiştir. Ayrıca atmosferin daha az kirlenmesi sağlanmış ve düzenli depolama alanlarında toplamda 338 m3 lük bir hacimden tasarruf edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmanın il ve ülke geneline yayılması durumunda elde edilen bu rakamların çok daha önemli boyutlara ulaşacağı aşikârdır.

During the study, Zero Waste Management was applied for two different office buildings; wastes were examined for these two buildings and practices for reduction at source were studied. In the first building worked, with Zero Waste Management application, in the expected annual 118566 kg waste, by providing 27849 kg waste minimization the amount of waste was reduced to 90717 kg. By recycling 83176 kg of this waste amount with seperate collection studies, only 7541 kg waste was sent to sanitary landfill, 92% decrease in the amount of waste that was sent to sanitary landfill was obtained. In the second building worked, with Zero Waste Management application, in the expected annual 45966 kg waste, by providing 6929 kg waste minimization the amount of waste was reduced to 39026 kg . By recycling 17078 kg of this waste amount with seperate collection studies, only 21959 kg waste was sent to sanitary landfill, 44% decrease in the amount of waste that was sent to sanitary landfill was obtained.In either two buildings, with Zero Waste Management studies within one-year period with minimazing waste and recycling, 2701$ from steady storing cost, 1620$ from fuel and 14701$ from recycling , totally 19023$ return was gained. Besides, less atmosphere pollution and totally 338 m3 volume economization at the sanitary landfill areas have been provided. In the case of the study spreads city and country-wide, it is obvious that, the numbers obtained reach a far more important levels.
Zero Waste Management And Application To Office-type Buildings
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: Sıfır Atık; Yönetim; Zero; Waste; Management; Office-Type Buildings