Otomotiv Sanayi İçin Ürün Geliştirme Ve Düşük Maliyetli Yeni Ürün Tasarımı - Akdağ, Mesut (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmada, Otomotiv sanayinde yeni ürün geliştirme sürecinde düşük maliyetli ürün tasarımı için eşzamanlı mühendislik metodolojisinin nasıl uygulanabileceği tariflenmiştir. Eşzamanlı mühendislik çatısı altında kullanılan monte edilebilir tasarım, üretilebilir tasarım ve standartlaştırma konuları detaylı açıklanmıştır. Ayrıca tasarım mühendisleri, üretim ve satınalma mühendislerine yol göstermesi için düşük maliyetli ürün tasarımının nasıl bir metodoloji uygulanarak yapılabileceği anlatılmıştır. Ürün maliyetini ham malzeme, üretim ( kaynak, sac şekillendirme, talaşlı imalat, boya ) ve montaj maliyetleri oluşturmaktadır. Uygulanan metodolojide ürün maliyetini düşürmek için ham malzeme, üretim, montaj ve satınalınan malzeme maliyetlerinin düşürülmesi hedeflemektedir. Düşük maliyetli ürün tasarım metodolojisi, tüm alt adımların ve ana prensipleri hazırlanan tablolarda özetlenmiştir. Uygulama kısmında da otomotiv sanayinde güncel yeni araç projesinde bu metodolojinin uygulanmasıyla ürün maliyetinin düşürülmesi çok sayıda uygulama örneğiyle gösterilmiştir. Metodoloji uygulaması sonrasında, tasarım değişikliğiyle üretim, montaj iş akışlarının, ham malzeme ağırlıklarının ve malzeme fire oranlarının azaltılmasıyla ürün maliyetindeki düşüşler hesaplanıp başlangıç ve metodoloji uygulanması sonrası tasarım maliyet mukayeseleri yapılmıştır.

In this study, application of Concurrent Engineering Methodology in low cost product design has been described within automotive industry during the New Product Development Process. The subjects; Design for Assembly, Design for Manufacturability and Standardization , which are used under the realm of Concurrent Engineering , are defined in details. Moreover , in order to lead the way for the Design Engineers, Production and Purchasing Engineers , how and with what methodology Low Cost Design should be implemented has been explained. Cost of the product consists of raw material, production (welding, sheet metal forming, machining , painting) and assembling costs. In the applied methodology for reducing the production cost; decreasing the cost of raw material, production, assembling and reduction in the cost of tools are targeted. Low cost design methodology with its sub steps and main principles are summarized in the given tables. In the implementation phase, with the use of this methodology in the current vehicle project, the product cost reduction has been explained with numerous implementation examples. Following the application of the methodology, a comparison has been conducted with the calculation of cost before and after the methodology is being used, as regards to production with design change, assembly work stream with the weight of raw materials and residue rates.
In Automive Industry New Product Development And Design For Low Cost
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Eşzamanlı mühendislik; üretilebilir tasarım; monte edilebilir tasarım; düşük maliyetli tasarım; Concurrent engineering; design for manufacturability; design for assembly; design for low cost