Üniversite Kampüslerinde Peyzaj Planlaması İçin Kavramsal Bir Modelin Oluşturulmasında Yeşil Tasarım Yaklaşımının Değerlendirilmesi - Tuna, Güliz (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Üniversiteler toplumların sosyal ve çevresel sorunlarına çözümlerin araştırılmasında ve geliştirilmesinde öncü bir role sahip oldukları gibi, kendi alanlarında da sürdürülebilirliği sağlayabilmek için topluma bir model oluştururlar. Bu amaca yönelik olarak, kampüslerde öğretici alanlar oluşturabilir, çevre bilincinin ve sürdürülebilirliğin gelişmesine daha etkin katkı sağlanabilir. Bu çalışma sürdürülebilir, çevre dostu peyzajların nasıl tasarlanabileceği ve yeşil tasarımın üniversite kampüslerinde uygulanışını incelemektedir. Çalışma kapsamında enerji koruma, atık yönetimi, su yönetimi, sürdürülebilir peyzaj materyali kullanımı, ulaşım, doğal hayatı koruma, peyzaj bakımı, öğretici bahçeler, çevre gönüllülüğü ve denetim/izleme konuları yeşil tasarım kriterleri olarak incelenmiştir. Dünyadaki çoğu üniversite kampüsüne uygulanabilir nitelikte sürdürülebilir peyzaj planlaması için kampüs peyzajı planlama metodu ve yeşil tasarım ilkeleri oluşturularak bir kavramsal model geliştirilmiştir. Bu bağlamda, iki üniversite kampüsü yeşil tasarım çalışmalarının varlığına bağlı olarak irdelenmiştir. Ayrıca, Türkiye’deki bir üniversite kampüsünde yeşil tasarım uygulamaları için öneriler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın en önemli katkısı üniversite kampüs peyzaj alanlarında sürdürülebilir gelişme için yeşil tasarım uygulamalarında yararlanılan araçların ve yöntemlerin anlaşılmasını sağlamaktır.

Universities have pioneer role in teaching and researching solutions to society’s social and environmental concerns as well as serving as models in order to achieve sustainability in their communities. They can form educational areas, and promote environmental awareness and sustainability in their campuses. This study explores how to design sustainable, environmentally friendly landscapes and implement green design approach in university campuses. Energy conservation, waste management, water management, pest management, sustainable landscape material, transportation, wildlife habitat preservation and landscape maintenance, educational gardens, environmental stewardship and monitoring subjects are examined as green design criteria in the study. These criteria for campus landscapes have been determined by a comprehensive research using variety of resources. A conceptual model has been developed by introducing a campus planning method and green design guidelines for sustainable landscape planning applicable to most university campuses across the world. Therefore, two university campuses have been studied in detail in relation to the existence of green design initiatives in their campuses. In addition, recommendations for implementing green design in campus landscapes have been developed for a university campus in Turkey. The major contribution of this study is to improve the understanding of the tools and methodology that can be used in green design applications for sustainable university campus landscapes.
Assessing Green Design Approach To Develop A Conceptual Model For Landscape Planning In University Campuses
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: Kampüs Planlaması; Kampüs Peyzajı; Yeşil Tasarım; Enerji Koruma; Su Yönetimi; Atık Yönetimi; Sürdürülebilir Gelişme; Çevre Bilinci; Çevre Gönüllülüğü; Denetim; Campus Planning; Campus Landscape; Green Design; Energy Conservation; Water Management; Waste Management; Sustainable Development; Environmental Awareness; Environmental Stewardship; Monitoring