Burgaz Adası Kevencioğlu Köşkü Restorasyon Projesi - Alsancak, Müge (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Burgaz Adası, Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda, İstanbul’un 13-22 km güneydoğusundaki adalar topluluğunun dört büyük adasından biri olup, Kınalı ve Heybeli adalarının arasında konumlanmaktadır. Adalar tarih öncesinden günümüze kadar birçok uygarlıkların merkezi olmuş, farklı etnik ve kültürel grupları barındıran bir merkez haline gelmiştir. 18. yy. sonlarında Rumların ve yabancıların sayfiye yeri olmaya başlayan Adalar, özellikle 19. yy boyunca çok rağbet görmüştür. Ancak 20. yy.da mübadeleler ve varlık vergisi sonucunda azınlıkların adayı terk etmesiyle özgün sivil mimarlık örneklerinin büyük bir kısmı sahipsiz kalmıştır. Ahşap konut stoğunun günden güne yok olması göz önünde bulundurularak, İstanbul ve Adalar için önemli bir geçmişi olduğu tahmin edilen bir yapının belgelenmesi ve varlığını özgün haliyle sürdürmesi amacı ile çalışılmasına karar verilmiş ve Kevencioğlu Köşkü tez konusu olarak seçilmiştir. İç sofalı Türk evi plan tipine sahip olan yapı içinde ve dışında çeşitli bezeme öğeleri barındırmakta ve ahşap işçiliğinin çeşitli örneklerini sergilemektedir. 1990’lı yılların başında asıl kullanıcıları tarafından terk edilen yapı, Burgaz Adası’nda Ekim 2003’te meydana gelen yangında büyük ölçüde yok olmuştur. Tez çalışması kapsamında, mimari, statik ve teknik açıdan uygulanabilir bir proje yapılarak, mevcut kültür varlığı potansiyelimizin korunması ve sürekliliğinin sağlanması amaçlanmıştır.

The Burgaz Island is one of the four big islands of the island group at the 13-22 kms. south-east of Istanbul and located on the north-east of the Marmara Sea, and between Kınalı and Heybeli islands. The Prince Islands has been a centre for several different civilisations and ethnic and cultural groups since the prehistoric times. At the end of the 18th century the islands have become to be the summer resort of Greeks and the foreigners. After the exchanges and tax on wealth and earnings, non-Muslim communities had left the islands so, most of the original civil architecture examples became ownerless. Considering that the timber houses are being vanished day by day, it has been decided to study on a building, which is thought to have an important background for İstanbul and the Prince Islands, Kevencioğlu Kiosk is chosen as a subject. The kiosk has a traditional Turkish house plan type, where the rooms are arranged around an interior common space (sofa). The exterior and interior wall and ceiling surfaces are decorated, and exhibits different kind of wood work. The building, which had been left by the main users at the beginning of 1990s, finally,the building has been burnt almost completely during the Burgaz İsland fire which came up on September 2003. The aim of this thesis is to produce an architecturally, statically and technically applicable project for the conservation and functional continuity of our historic cultural heritage.
Restoration Project For The Burgaz Island Kevencioğlu Kiosk
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Keywords: Burgaz Adası; ahşap konut; rekonstrüksiyon; Burgaz Island; timber house; reconstruction