Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Yeni Teknikler - Aldemir, Ünal (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008)
İnşaat mühendisliği binaları yakın zamana kadar belirsiz dinamik yüklere karşı adaptasyon kabiliyeti olmayan geleneksel pasif yapılar olarak inşa edilmişlerdir. Hatta, rijitlik ve ağırlık, yapı emniyet ve dayanıklılığının bir ölçüsü olarak düşünülmüştür. Son yıllarda ise, yapıları deprem ve şiddetli rüzgarlara karşı korumak için enerji sönümleyen sistemler, pasif, aktif ve yarı aktif sistemler geliştirilmiştir. Bu makalede, bu yeni yaklaşımlar hakkında kısa bilgiler sunulmuştur.

Civil engineering structures have been built as traditional passive structures with no adaptability to uncertain dynamic loads. Indeed, ‘rijidity’ and ‘heaviness’ have been considered as a measure of the ‘safety’ and ‘durability’. In recent decades, new alternative approaches such as energy dissipating systems, passive, active and semiactive control systems have been developed to protect structures from earthquakes and severe winds. In this paper, a brief information about these new approaches are given.
15. Ulusal Mekanik Kongresi