Yağlı Tohumlara Uygulanan Ultrasonik Destekli Ön İşlem İle Soğuk Pres Yağlarında Verim Ve Kalitenin Arttırılması - Şeran, Emine Buket (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada, tüketicilerin yüksek biyoaktif bileşen içerikleri nedeniyle tercih ettikleri soğuk pres yağlarında verim ve kalitenin arttırılması için geleneksel olarak uygulanan yöntemlere daha etkili bir alternatif sağlamak amacıyla bu metotla yağ üretiminde kullanılacak olan söz konusu yağlı tohuma ultrasonik destekli bir ön işlem uygulaması önerilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, kolza ve çörek otu tohumlarına etanollü ortamda ultrasonik etki uygulanmış, ön incelemelerin ardından bu etkinliği değiştirebileceği düşünülen parametrelerle farklı uygulamalar yapılarak tüm sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edilen soğuk pres yağlarının verim, asit değeri ve oksidasyon stabilitesi ölçümleriyle söz konusu ön işlemin etkinliği hakkında bilgi edinilmiştir. Çalışmada önerilen ön işlemin yağ kalitesine tartışmasız olumlu etkisi (arzu edilen daha yüksek oksidasyon stabilitesi ve daha düşük asit değeri) çalışmanın deneysel sonuçlarından görülmüştür. Ön işlemin verim artışı da sağladığı saptanmış; ancak elverişsiz koşullar nedeniyle bu artış için sayısal bir değer verilememiştir.

In this study, ultrasound assisted pretreatment is offered to create a more effective alternative to conventional methods to improve the yield and quality of cold pressed oils which are preferred typically by consumers because of their high content of bioactive compounds. In line with this purpose, rapeseeds and black cumin seeds were exposed to ultrasonic pretreatment in the ethanol media. After preliminary experiments, parameters that could be expected to have an effect on this pretreatment’s efficiency were changed and different experiment sets were planned. Yield, acid value and oxidation stability measurements of extracted cold pressed oils inquired about aforesaid pretreatment’s efficiency. It is concluded that, proposed pretreatment within the scope of this study have had incontrovertible positive effects on quality of cold pressed oils (increased oxidation stability and decreased acid value). Besides this, yield increase was determined; but because of incapable conditions no quantitative result could be given.
Improving The Yield And Quality Of Cold Pressed Oils By Ultrasound Assisted Pretreatment Of Oilseeds
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: Yağlı tohumlar; Soğuk pres yağları; Ultrasonik destekli ön işlem.; Oilseeds; Cold pressed oils; Ultrasound assisted pretreatment.