Sakarya İli, Geyve İlçesi, Safibey Köyü 49 Pafta, 2437 Parselde Yer Alan Sivil Mimarlık Yapısı (ahmet Öztürk Evi) Restorasyon Projesi - Eralp, Alican (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Bu tez kapsamında Sakarya İli, Geyve İlçesi, Safibey Köyü 49 pafta, 2437 parselde bulunan sivil mimarlık yapısı köyde bulunan diğer yapılarla birlikte incelenmiştir. Bu kapsamda köyün 1/1000 vaziyet planı çizilerek, girilebilen yapılarda ölçü alınmış ve bu yapıların sahiplerinden yapıların özgün plan şemaları hakkında bilgi alınmıştır. Bu doğrultuda yapıların özgün plan şeması baz alınarak plan ve cephe çizimleri yapılmıştır. Rölöve çizimleri için dolap, kapı, pencere gibi öğelerin krokisi çıkarılarak el ölçüsü alınmış, bu ölçümler 1/20 ve 1/5 ölçeğinde olacak şekilde hazırlanmıştır. Vaziyet planı 1/500 ölçekte hazırlanmış olup, plan, kesit ve cephe ölçüleri için yerinde krokiler çizilmiş, mümkün olan oranda total station kullanılarak, totalin kullanılamadığı bölümlerde ise el ölçümleri ile ölçü alınmış ve 1/50 ölçekli olarak hazırlanmışlardır. Rölöve çizimleri sonrasında yapıda görülen malzemelere ve hasarlara göre lejandlar belirlenip, malzeme ve hasar analizleri hazırlanmıştır. Tipoloji çalışması ve diğer bilgiler ele alınarak teze konu olan Ahmet Öztürk Evi'nin restitüsyon çizimleri hazırlanmıştır. Bu çizimler vaziyet planı, kat planları, kesit ve görünüşlerden oluşmaktadır. Restitüsyon çizimlerinde yapının ek olan bölümü tarama ile belli edilmiştir.Restitüsyon çizimlerinin de tamamlanmasıyla elde edilen veriler neticesinde restorasyon çizimleri yapılmıştır. Restorasyon çizimlerinde de vaziyet planı, planlar, kesitler ve görünüşler ile detay çizimlerine yer verilmiştir. Yeniden kullanıma yönelik müdahaleler ve koruma ilkeleri belirlenerek müdahale analizi hazırlanmıştır. Bölgede bulunan diğer yapılara nazaran iyi durumda olan yapının daha fazla zarar görmeden korunabilmesi için uygun yeniden kullanım önerisi içeren restorasyon projesinin hazırlanmasıyla, bu sivil mimarlık örneğinin gelecek nesillere aktarılması bu tezin hedefidir.

Within the research, civil architecture building located in 49 plot and 2437 parcel in Safibey Village, in the district of Geyve, in Sakarya is studied along with the other buildings in the village. The original plan scheme of the buildings are learned from the owners of them. Then, 1/1000 scale site plan and the plans and front elevation of the buildings are drawn in 1/200 scale according to these data. Plan sketchs are made for the drawings of closets, doors and windows by taking measurements by hand. According to the measurements taken, 1/20 and 1/5 scaled drawings are produced. Site plan is prepared in 1/500 scale, and plans, sections and elevations of the building are prepared by drawing the sketches and taking survey by using total station in 1/50 scale wherever possible. When it is possible hand measurements were taken. Legends are prapared according to the materials used and the damages seen in the building then, the analysis in respect of them are prepared.The restitution drawings of Ahmet Öztürk house are prepared by discussing the outputs of typology study and other information reached. These drawings consists of site plan, floor plans, sections and elevations. After completing the restitution drawings, restoration drawings are prepared according to the data reached. In the drawings; site plan, plans, sections and elevations with details are seen. Analysis of intervention is prepared by determining the protection principles and interventions for new usage of the building. The aim of this thesis is to hand down this civil architecture example to the next generations, preventing the building from getting damaged more by preparing the restoration project.
The City Of Sakarya, Geyve County, Safibey Village, Plot 49, Parcel 2437, Civil Architecture Building (ahmet Öztürk House) Restoration Project
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2015
Keywords: Restorasyon; Mimarlık; Sakarya; Geyve; Kırsal; Safibey; Koruma; Restoration; Architecture; Sakarya; Geyve; Rural; Safibey; Conservation