İç Mekanda Kullanılabilecek Duvar Kaplama Malzemelerinin Akılcı Seçim Açısından Analizi Ve Değerlendirilmesi - Aydın, Arzuhan Burcu (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, çeşitleri ve özellikleri gün geçtikçe artan iç mekanda kullanılabilecek duvar kaplama malzemelerinin seçimi için bir analiz ve değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir. Öncelikle varolan sorun, çalışmanın amacı, yöntemi ve kapsamı belirlenmiştir. Çalışmada kolaylık sağlaması amacıyla sınıflandırma sistemleri incelenerek, çalışma kapsamına alınan malzemeler için yeni bir sınıflandırma sistemi ortaya koyulmuştur. Oluşturulan sınıflandırma sistemine göre parça bazında, gereç bazında ve kullanım yerine göre sınıflandırması yapılan duvar kaplama malzemelerinin analizi yapılarak bilgi yaprakları oluşturulmuştur. Yapılan malzeme analizleri ve varolan değerlendirme teknikleri irdelenerek, iç mekanda kullanılabilecek duvar kaplama malzemelerinin karşılaştırılması ve seçiminin daha akılcı gerçekleşmesine yönelik bir değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen değerlendirme yöntemi esas alınarak, oluşturulan bilgi yapraklarının da yardımıyla, yöntemin işlerliğini belirleyici bir uygulama örneği verilmiştir.

In interior design the wall covering materials features a great variety and may change in specification very rapidly thus, in this study, an analysis and evaluation method for the selection of wall covering materials has been developed. The new classification system which was based on existing classification systems, was proposed aiming the designers to choose the wall covering materials efficiently. The method has been developed based on three criteria namely, the raw materials, components and location used. A variety of different wall covering materials were analysed using the proposed classification method, and information sheets were formed. Since there has not been an evaluation method specifically to be used for wall covering materials in interior spaces, existing methods for general purposes were analysed, and a new evaluation method has also been developed to help creating a more rational comparison and selection procedure for wall covering materials. Finally, a case study was conducted to validate the proposed evaluation method.
A Method Of Analysis And Evaluation For The Wall Covering Materials That May Be Used In The Interior Spaces
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Keywords: İç mekan; duvar kaplama malzemeleri; seçim; analiz; değerlendirme; Interior space; wall covering materials; selection; analysis; evaluation