Java İçin Nesne Tabanlı Mesaj Aktarım Kütüphanesi - Kumanlı, Çağlar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)
Bu tez çalışmasıyla, mesaj aktarımına dayalı paralel programlama alanında Java için daha önce yapılmış geliştirimlere alternatif olabilecek bir paralel programlama platformu oluşturulmuştur. Geliştirilen platforma “Parallel Programming Platform for Java”, kısaca “PPPJ”, adı verilmiştir. PPPJ, nesne tabanlı mesaj aktarımı yaklaşımını temel alan bir paralel iletişim kütüphanesidir. Tümüyle Java dili kullanılarak geliştirilmiş olan bu kütüphane, kullanıcılara MPI benzeri, sade ve kullanımı kolay bir arayüz sunar. Ayrıca, Java’nın nesne yönelimli yaklaşımının getirilerinden ve platform bağımsızlık özelliğinden faydalanma imkanı tanır. PPPJ kütüphanesi istemci-sunucu mimarisi üzerine kurulmuştur. Sistemdeki bilgisayarlar istemci ve/veya sunucu olarak görev alabilmektedirler. Genel olarak, istemciler kullanıcı programlarının sunuculara yüklenmesinden, sunucular ise söz konusu programların yürütülmesinden sorumludurlar. Kütüphane, sistem üzerinde kullanıcı programlarının yürütüleceği sunucuların seçimi konusunda oldukça esnek bir yaklaşım sergiler. Kullanıcı, görev alacak sunucuları bizzat kendisi belirleyebileceği gibi, başarım ya da yoğunluk ölçütüne göre kütüphanenin ilgili bileşenleri tarafından seçilmelerini de sağlayabilir. Ayrıca, kütüphanenin kendisi ve üzerinde yürütülecek kullanıcı programları, konfigürasyon dosyaları aracılığıyla kolaylıkla yapılandırılabilmektedir.

In this thesis, an alternative message passing based parallel programming platform is proposed. The platform, which is developed in and for Java, is named as PPPJ . PPPJ is short for Parallel Programming Platform for Java . Actually, PPPJ is a parallel communication library which is based on object passing approach. It provides an MPI-like, simple and easy to use interface for users. Also, it provides users with benefits of Java s object oriented approach and platform independence. PPPJ library is based on client-server architecture. Accordingly, each computer in the system may work as client and/or server. Generally, clients are responsible for loading user programs to servers whereas servers are responsible for running these programs. PPPJ library offers flexibility in selection of servers on which user programs will be run. Users are not only able to select servers manually, but also have the library make selection via performance or occupancy criteria. Moreover, users are able to configure the library and programs that will be run on it easily with special configuration files.
Object-based Message Passing Library For Java
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: Java; Paralel programlama; Mesaj aktarımı; Nesne aktarımı; PPPJ; Java; Parallel programming; Message passing; Object passing; PPPJ