Çok işlevli paletli robot uygulaması - Okur, Sabahattin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002)
Bu çalışmada, ülkemizde günden güne artan teknoloji ithalatı sorununa küçük de olsa bir çözüm getirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda tasarlanan robot, her biri ayrı bir uygulama niteliğinde olan bir çok özelliğe sahip kılınmıştır. Robotların üretimde kullanımı, kapasiteyi ve kaliteyi arttırırken, maliyetleri düşürmekte, böylece üretim sektörünün rekabet gücünü arttırmaktadır. Elektronik teknolojisi geliştikçe günden güne daha akıllı aygıtlar üretilebilmektedir. Mikrodenetleyiciler yardımıyla yapay zekalar elde edilebilmekte ve dış dünyayla etkileşim sonucu, gereken durumlarda doğru kararlar alabilen insansız makinalar yapılabilmektedir. Bu çalışmada robot hareketleri, hassas ve kolay konum kontrolü sağlayan adım motorları yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Düzgün olmayan zeminler üzerinde hareket kabiliyeti sağlamak amacıyla, palet kullanılmıştır. Robot üzerine çeşitli duyargalar eklenerek, dış dünyayla etkileşimi ve gereken kararları kendi kendine vermesi sağlanmıştır. Robotun diğer bir özelliği de, bulunduğu durumu sesli olarak ifade edebilmesidir. Robot, ayrıca kullanıcı tarafindan uzaktan kontrol edilebilmektedir. Üzerindeki uzaktan kontrollü kamera yardımıyla da belirli bir mesafe boyunca VHF bandından yayın yapabilmektedir. Sonuç olarak, programlanmış işlevlerini yerine getirebilen, kendi kendine karar verebilen akıllı bir aygıt ortaya çıkmıştır. Bu aygıt, sınırlı bütçeyle gerçekleştirilmiş bir prototip olup, istenen güç ve kapasitelere uygun robotlar, aynı yöntemlerle geliştirilebilir.

In this study, it is aimed to present a solution to our country's technology import problem in a small way. By taking into consideration this aim, several functions, that each one can be another subject of study, are added to the designed robot. Using the robots in production provides industrial and economic success. It increases the capacity, improves the quality and reduces the costs. The technologic improvements in electronics, gives us the capability of designing more intelligent devices day by day. By using the microcontrollers, the machines interact with their environment and decide what to do. In order to provide sensitive and easy motion control, the movements of the robot are realized by using stepper motors. The pallet is preferred to give the robot the capability of moving in bad surfaces. By adding sensors to the body of the robot, the communication with the real world and making decisions are provided. In addition, the robot can be remote controlled. It is possible to make broadcasting in VHF band through the camera and the transmitter. The camera can also be remote controlled. As a result, an intelligent machine, which can successfully perform the programmed functions and make decisions according to the data received from the sensors, has been designed.
A Multi-function pallet robot application
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Adım motoru; Robotlar; Uzaktan kumanda; Yapay zeka; Step motor; Robots; Remote control; Artificial intelligence