Bor Karbür Ve Titanyum Tozlarından Hareketle Spark Plazma Sinterleme Tekniği İle Bor Karbür Esaslı kompozit Üretimi Ve Karakterizasyonu - Şahin, Ufuk (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Yapılan çalışmada, bor karbür tozuna titanyum ilavesi yapılarak, spark plazma sinterleme yöntemiyle bor karbür-titanyum kompozitlerinin üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarda toz halindeki B4C yapısına farklı miktarlarda titanyum tozu ilave edilmiş, hazırlanan karışım 1500-1700°C arasında değişen sıcaklıklarda, Argon ve vakum atmosferlerinde, 40 ve 60 MPa basınçlar altında 100°C/dk ısıtma hızıyla spark plazma sinterleme yöntemiyle sinterlenmiştir. Elde edilen numunelerin  yoğunluk, sertlik, kırılma tokluğu, sürtünme katsayısı ölçümleri yapılıp, oluşan fazlar ve mikroyapılar X-ışınları analizi ve taramalı electron mikroskobu kullanarak incelenmiştir.

In this study, the samples containing with 5, 10 and 15 vol. % Ti were produced from the reaction between boron carbide and titanium with 100°C/min heating rates by spark plasma sintering method. The density, hardness, and fracture toughness of the samples were measured. The phases and microstructures of the composites were observed by using X-Ray Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscope (SEM) analysis.
Production Of Boron Carbide Based Composites With boron Carbide And Titanium Powders By Spark Plazma Sintering
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2015
Keywords: Bor Karbür; Titanyum; Kompozit; Seramik; Spark Plazma Sinterleme; Boron Carbide; Titanium; Composite; Ceramic; Spark Plasma Sintering