OFDM alıcı tasarımı - Tavas, Vedat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002)
Sayısal yayıncılığın başarımının ve avantajlarının üstünlükleri kanıtlanmasının ardından sayısal çoğulortam uygulamaları yayılmış ve geniş bant iletişim sistemlerine olan talep artmıştır. Bunun neticesinde sayısal yayıncılığın başarımını daha da iyileştirmek ve sahip olduğu olumsuz yönleri giderebilmek için çalışmalar yapılmış, bunun için projeler yapılmış araştırma grupları kurulmuştur. İlgili ürünlerin teknik gerekliliklerinin yüksek olamasına rağmen çözümleri tüketici ürünleri açısından bakıldığında düşük maliyette olmalıdır. Sayısal yayıncılığın en önemli sorunlarından biri olan çoklu yol yayılımına karşı sahip olduğu özellikler nedeniyle dik frelkans bölmeli coğullama yöntemi (OFDM) sayısal ses (DAB) ve video yayıncılığı (DVB) gibi iki Avrupa standardı için seçilmiştir. OFDM keyfi sinyal kümelerinin kullanılmasına izin verir ve yüksek bit oranlarında kullanılabilir. OFDM'nin en temel avantajı düşük maliyetli alıcı yapıları ile yüksek frekans seçici kanallardan veri iletimine izin vermesidir. Sahip olduğu avantajlar yanında frekans ve zaman ofsetlerine ve faz gürültüsüne olan duyarlılığı OFDM üzerinde çalışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, birleştirilmiş OFDM-dengelenmiş alım yöntemi sunulmuştur. Bu yöntem gecikme yayılımı ile başa çıkabilmek için koruma süresi kullanmak yerine adaptif dengeleyici uygulamaktadır. Dengeleyicinin avantajları ve dezavantajları belirtilmiştir. Geleneksel ve birleştirilmiş alıcı arasındaki farklar belirtilmiştir. Ön- FFT dengeleyici yapısı incelenmiştir ve burada kullanılan LMS yöntemi denklemlerle ifade edilmiştir. Her iki alıcının iletişim etkinliği hesaplanmış ve kullanılan koruma aralığına göre karşılaştırılmıştır. Ön-FFT dengeleyicisinin benzetimi yapılmıştır. Birleştirilmiş alıcının başarımı hesaplanmış ve geleneksel alıcı ile karşılaştırılmıştır.

Digital multimedia applications as they are getting common lately create an ever increasing demand for broad band communication systems. Although the technical requirements for related products are very high the solutions must be cheap to implement since we are basically talking about consumer products. Whereas for the satellite channel and for the cable channel such cost-efficient solutions already exist for the terrestrial link (i.e. classical TV broadcasting) the requirements are so high that the 'standard' solutions are no longer feasible or lead to sub optimal results. Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) is a method that allows to transmit high data rates over extremely hostile channels at a comparable low complexity. OFDM has been chosen as the transmission method for the European radio (DAB) and TV (DVB-T) standard. Basic advantage of OFDM is data transfer in highly frequency selective channels by using low cost receivers. Disadvanteges of OFDM are sensitivity to frequency offset and phase noise. So investigations on OFDM are focused on these problems. In this study a combined OFDM-Equalisation reception strategy is represented. This strategy employs an adaptive equalizer to combat delay spread distortion instead of guard interval. Differences between conventional and combined receiver are shown. Pre-FFT equalizer is investigated and LMS algorithm used in the equalizer is formulated. Transmission efficiency of two receivers are calculated and compared according to used guard interval. Pre-FFT equalizer is simulated in Matlab. Performance of combined receiver is calculated and compared with conventional receiver.
OFDM receiver design
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Alıcı tasarımı; Benzetim; OFDM; Receiver design; Simulation; Orthogonal frequency division multiplexing